Ibnu Khaldun Pelopor Pemikiran Moden Dalam Pelbagai Bidang


NAMA Ibnu Khaldun antara cendekiawan Islam yang tidak asing lagi sekitar abad ke-14. Beliau melakar sejarah sendiri ketika zaman itu dengan kehebatannya sebagai seorang tokoh sejarawan dan pemikir Islam dalam bidang sosial, politik, pendidikan dan falsafah yang diiktiraf oleh seantero dunia.

Figura hebat kelahiran Tunisia pada 1332 Masihi itu diiktiraf sebagai pengasas kajian sejarah moden, sosiologi dan ekonomi.

Pandangan Ibnu Khaldun turut dikagumi bukan sahaja oleh tamadun Islam, tetapi juga dunia Barat. Tokoh sejarah berketurunan Yahudi, Profesor Emeritus Dr Bernerd Lewis menyifatkan Ibnu Khaldun sebagai ahli sejarawan Arab yang hebat pada zaman pertengahan.

Pemilik nama Abd Rahman bin Muhammad bin Muhammad dikenali sebagai Ibnu Khaldun sempena nama tempat kelahirannya iaitu di kawasan Khalduniyah di Tunisia.

Menyoroti historiografinya, ia agak menarik untuk disingkap dengan penuh keinsafan. Lelaki berketurunan Arab Yemen itu bukan sembarangan individu. Bapanya merupakan seorang sarjana. Kehandalan beliau dalam pelbagai bidang itu sebenarnya sudah terbukti sejak kecil lagi.

Masakan tidak, tokoh hebat itu sudah menghafaz al-Quran sejak kecil, selain menguasai pelbagai bidang ilmu pada usia belasan tahun. Ketekunannya menggali ilmu fardu ain dan kifayah memang sudah dilentur pada usia yang muda.

Ketika berusia18 tahun, ilmuan genius itu terpaksa berhenti belajar gara-gara Tunisia ditimpa wabak taun. Beliau bagaimanapun kembali melanjutkan pengajian tinggi dengan guru dan ulama terkenal ketika tinggal di Fez, Maghribi.

Sekitar tahun 1375, Ibnu Khaldun berhijrah ke Granada, Sepanyol. Sekali lagi beliau merantau lantaran keadaan politik di negara tersebut tidak stabil. Beliau ke Algeria, Bougie dan akhir sekali ke Mesir yang menjadi destinasi akhirnya.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/70052/LIFESTYLE/Sinar-Islam/Ibnu-Khaldun-pelopor-pemikiran-moden-dalam-pelbagai-bidang

© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *