MPT Sediakan Transit Sementara Untuk Mangsa Kebakaran Batu 4

Lebih kurang 16 hari menuju Ramadhan, Tawau berduka lagi. Kali ini dianggarkan melibatkan lebih daripada 700 buah  rumah terjejas teruk akibat kebakaran yang berlaku pada 17 Mac di Kampung Kurnia Batu 4, Tawau Sabah.

Antara Insiden Kebakaran Yang Paling Lama

Ini merupakan antara kebakaran yang paling sadis kerana api hanya mampu dipadamkan  lebih daripada 5 jam. Seramai 1,338 mangsa dikenal pasti terjejas akibat kebakaran ini. Ketua Balai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Tawau, Julius John Stephen Jr, berkata pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian kebakaran itu kira-kira jam 4.45 petang.

Transit Sementara Untuk Mangsa

Majlis Perbandaran Tawau (MPT) menyediakan transit sementara untuk mangsa ketika ini untuk menempatkan mangsa kebakaran batu 4 semalam; Rumah Adat Kampung Kurnia Jaya serta dewan dan masjid di Kampung Hidayat Batu 4. 

Selain itu, terdapat juga lokasi Pusat Pemindahan Sementara di Kampung Kinabutan Kecil, Dewan Kampung Kurnia Jaya, Dewan Sri Balung dan Dewan Serbaguna Ranggu.

Punca Kejadian Belum Dikenal Pasti

Punca utama kebakaran ini masih dalam siasatan lagi. Lebih 40 pegawai dan anggota balai berkenaan digerakkan ke lokasi kejadian bagi operasi pemadaman. Pasukan bomba dari BBP Semporna turut digegaskan ke lokasi kejadian bagi membantu memadamkan kebakaran. 

Mangsa Terdengar Suara Teriakan..

Dalam satu temubual bersama RTM, seorang mangsa berkata beliau mula sedar kebakaran berlaku apabila mendengar suara orang ramai berteriak dan kemudian melihat api sedang marak dengan besarnya. Kepulan asap besar dapat dilihat dengan jelas dari kawasan berhampiran semasa kebakaran tersebut berlaku. 

Kebakaran ini telah mendapat perhatian ramai pihak berwajib bagi membantu mangsa-mangsa yang terlibat. 

Doa kami, semoga semua yang terlibat diberikan ketabahan dan kekuatan bagi menghadapi musibah ini. Sebarang bantuan boleh disalurkan ke organisasi-organisasi yang terlibat secara langsung dan pastikan anda menyumbang di saluran yang benar-benar sahih. 

Terus kuat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *