Solidariti Untuk Palestin, Bumi Yang Ditindas

solidariti palestin

Solidariti untuk Palestin adalah isu yang penting dan mendesak bagi seluruh umat manusia. Palestin adalah tanah yang bersejarah, berbudaya dan beragama bagi orang-orang Arab, Islam dan Kristian. Namun, sejak tahun 1948, Palestin telah mengalami penjajahan, penindasan dan pelanggaran hak asasi manusia oleh rejim Zionis Israel. Israel telah melancarkan serangan-serangan brutal, membina tembok pemisah, merampas tanah dan sumber air dan mengepung Gaza. Selain itu, mereka juga menahan ribuan tahanan politik, dan menghalang rakyat Palestin daripada menikmati kebebasan, kemerdekaan dan martabat.

solidariti palestin

Solidariti untuk Palestin bukan sahaja tanggungjawab moral, tetapi juga kewajipan politik dan strategik. Dengan menyokong perjuangan rakyat Palestin, kita menunjukkan bahawa kita menentang segala bentuk penjajahan, imperialisme dan ketidakadilan di dunia. Kita juga menegaskan bahawa kita menghormati hak rakyat Palestin untuk menentukan nasib sendiri, membentuk negara merdeka dan berdaulat, dan menjalankan ibadah di Baitulmuqaddis. Kita juga menyuarakan bahawa kita menghargai kepelbagaian agama, etnik dan budaya di rantau ini, dan menolak segala usaha untuk mencetuskan konflik berdasarkan perbezaan tersebut.

BACA JUGA : Elakkan Situasi “Pinjam Seratus” Di Penghujung Bulan. Ini Cara Pengurusan Kewangan Yang Perlu Anda Tahu.

Solidariti untuk Palestin boleh dilakukan dengan pelbagai cara, seperti menyertai demonstrasi, menyumbang dana, menyebarkan maklumat, menyokong boikot, menjalin hubungan dengan organisasi-organisasi Palestin, dan mendoakan kejayaan perjuangan mereka. Apa yang penting ialah kita tidak berdiam diri atau bersikap acuh tak acuh terhadap nasib saudara-saudara kita di Palestin. Kita harus bersatu hati dan tindakan untuk membela hak-hak mereka yang teraniaya. Kita harus ingat bahawa solidariti untuk Palestin adalah solidariti untuk kemanusiaan.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *