Surah Ini Menghidupkan Hati Yang Telah Mati – Nurani

Allah SWT menciptakan alam dan segala kejadian yang berlaku di atas muka bumi ini sebagai bukti kekuasaan-Nya dan untuk kita mempelajari sesuatu daripadanya.

Perkongsian melalui segmen Ibrah yang bersiaran di IKIMfm saban minggu pada setiap hari Isnin, Ustaz Muhammad Syaari Ab Rahman berkongsi mengenai dahsyatnya Surah Ar-Ruum.

Ustaz memulakan bicara dengan membacakan ayat Surah Ar-Ruum, ayat 1 hingga 4 yang bermaksud: “Alif, Laam, Miim. Orang-orang Rom telah dikalahkan -. Di negeri yang dekat sekali; dan mereka sesudah kekalahannya itu akan mengalahkan lawannya – Dalam masa tidak sampai sepuluh tahun. Kepada pentadbiran Allah jualah terpulang segala urusan, sebelum berlakunya dan sesudah berlakunya; dan pada ketika berlakunya (kemenangan Rom) itu, orang yang beriman akan bergembira.”

Surah ini juga banyak menceritakan mengenai hujan. Menariknya di dalam surah ini bagaimana Allah SWT membuktikan kebesaran-Nya dengan menurunkan hujan. Ketika Allah SWT menerangkan kejadian hujan secara huraian panjang, terselit di antara ayat-ayat ini mengenai rasul.

Ulama memberitahu kita, apabila rasul menyatakan sesuatu kepada kaum mereka, ia bukanlah sesuatu yang sia-sia dan direka-reka. Segala butir kata mereka adalah daripada Allah SWT yang datang dalam bentuk wahyu kepada mereka.

Ibarat air hujan

Percakapan mereka ibarat air hujan yang turun membasahi tanah yang gersang dan kering kontang. Menariknya, dengan kekuasaan Allah SWT, apabila kita menyampaikan sesuatu daripada kata-kata Allah SWT, ia boleh menghidupkan sesuatu yang mati.

Apa yang perlu kita contohi dan pelajari daripada akhlak nabi dalam situasi ini, kita perlu buka mulut dan menyatakan sesuatu. Sekiranya kita ingin turut serta bersama nabi, maka contohilah apa yang mereka lakukan.

Sekiranya kita bijak menggunakan pelbagai ruang dalam menyeru dan menyebarkan ayat-ayat Allah SWT ini, maka kita juga mampu untuk menghidupkan hati-hati yang telah mati.

Jangan sesekali kita meremehkan seruan kepada manusia menggunakan ayat al-Quran sekalipun di media sosial. Kemungkinan ada di antara mereka yang melihat dan membaca apa yang kita kongsikan, terbuka hati untuk mendapat dan menerima hidayah Allah SWT. Contohilah nabi apabila mereka membuka mulut, ia seperti membawa hujan.

Surah ar-Ruum ini juga, Allah SWT menjadikan ia sebagai motivasi buat Rasulullah SAW yang menjadi inspirasi kekuatan kita kerana di penghujung ayat ini Allah SWT menyebut mengenai sabar.

Allah SWT berfirman bermaksud, “Oleh itu, bersabarlah (wahai Muhammad), sesungguhnya janji Allah itu benar; dan janganlah orang-orang yang tidak meyakini apa yang engkau sampaikan itu menjadikan engkau resah gelisah.” (Surah ar-Ruum, ayat 60)

Kehebatan penciptaan alam, kemenangan orang beriman

Sebaliknya, surah ini cerita tentang kehebatan penciptaan alam dan kemenangan orang yang beriman di akhirat nanti.

Allah SWT menceritakan tentang kejadian alam kerana apabila kita kagum dengan ramalan Allah SWT terhadap sesuatu yang bakal berlaku, maka Allah SWT memberitahu kita bahawa ayat-ayat Allah SWT ini bukan di dalam al-Quran semata-mata, ayat Allah SWT ini juga tersembunyi pada kejadian dan penciptaan alam. Ini saling berkait. Segala penciptaan yang ada di bumi ini, penjelasannya Allah SWT berikan di dalam al-Quran.

Jadilah kita sebagai hamba Allah SWT yang benar-benar menghayati ayat-Nya dan bukan sekadar membaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *