Untuk Graduan TVET, Dapatkan Elaun Bulanan Dengan Menjalani Latihan GRACE.


Kepada warga Tawau yang ada saudara, ataupun kawan-kawan yang merupakan Graduan TVET ataupun Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional boleh share penulisan kali ini bersama mereka. 

Bagi graduan TVET yang ada di Tawau, sekiranya masih belum mendapat pekerjaan, anda sebenarnya boleh mendapatkan elaun bulanan dengan menjalani latihan GRACE iaitu Graduate Capacity And Employability ataupun Penempatan Latihan Kerjaya bagi Graduan TVET. 

Program GRACE ini merupakan salah satu cabang daripada Program PROTEGE dibawah kendalian Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi yang memberikan inisiatif untuk para graduan meningkatkan potensi kebolehpasaran dan kemahiran.

 

Program GRACE ini akan melatih graduan TVET dan Sijil Kemahiran berumur bawah 30 tahun untuk meningkatkan kemahiran dan juga memberi bimbingan perniagaan. Program ini juga diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan berkaitan keusahawanan dan seterusnya melahirkan usahawan dari kalangan TVET dan graduan yang mempunyai sijil kemahiran. 

Berikut merupakan struktur latihan untuk Program GRACE : 


Menarik bukan?

Terdapat beberapa manfaat yang dapat diperolehi daripada program ini seperti elaun bulanan, elaun kehadiran, SOCSO dan EIS dan banyak lagi manfaaat lain.


Untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan dengan program ini, boleh klik pada pautan berikut :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *