6 Buah Keluarga Terlibat Dengan Kebakaran Di Batu 2, Tawau

 

Lebih kurang 6 buah keluarga terlibat dalam kejadian kebakaran yang berlaku di Batu 2, Jalan Apas, Tawau sekitar pukul 1 petang ahad lepas. Menurut salah seorang mangsa kebakaran, Udin Hakim, kejadian kebakaran berpunca daripada bahagian dapur tingkat atas rumah tersebut.  

Menurutnya lagi, ketika beliau menyedari kejadian tersebut, api telahpun marak dibahagian tingkat atas rumah dan tidak dapat untuk menyelamatkan barang-barang keperluan di rumah tersebut. Kejadian ini memusnahkan 1 buah rumah dan melibatkan 6 buah keluarga. Rumah tersebut adalah rumah sewa dan mereka yang terlibat adalah keluarga bagi tuan rumah dan keluarga penyewa.

 

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Julius John Stephen, pihak mereka mendapat panggilan kecemasan berhubung kejadian kebakaran sekitar Jam 1.08 minit tengahari. 18 anggota bersama 3 jentera dikejarkan ke lokasi dan sebaik tiba, api sudah merebak hampir ke keseluruhan rumah. Operasi memadam api kebakaran mengambil masa lebih kurang 30 minit sebelum ditamatkan sepenuhnya pada jam 2.04 minit petang. 

 

Untuk kebakaran ini, bantuan daripada semua pihak yang ingin membantu amatlah diperlukan. Antara keperluan yang diperlukan setakat ini adalah barangan mandian, barangan penjagaan diri, selimut, toto, bantal lampin pakai buang bayi, susu bayi, air mineral, sejadah dan telekung. Bantuan yang disalurkan bolehlah terus dihantar ke tapak kejadian kebakaran berlaku. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *