Cadangan Litar Sukan Bermotor di Tawau : Harapan Untuk Kegunaan Belia Masa Akan Datang

TAWAU, 2 Disember 2023 – Dipercayai bahawa minat dalam sukan bermotor semakin meluas di kalangan penduduk tempatan di Tawau. Bagi memenuhi keperluan ini, cadangan untuk mewujudkan litar permotoran sedang giat diusahakan oleh kerajaan melalui Kementerian Belia dan Sukan.

Datuk Nizam, wakil ADUN Apas, telah menyatakan tekad dan aspirasinya untuk menyokong pembentukan litar sukan bermotor  di Tawau. Beliau menegaskan kepentingan menyediakan ruang dan peluang kepada generasi muda untuk terlibat dalam aktiviti berkenaan.

litar sukan bermotor

“Saya sendiri mempunyai cita-cita dan hasrat untuk mewujudkan litar sukan bermotor di Tawau, mudah-mudahan impian akan terlaksana suatu hari nanti bagi memberi ruang dan peluang kepada anak-anak supaya dapat menceburkan diri mereka di dalam bidang permotoran,” kata Datuk Nizam semasa Majlis Makan Malam bagi Kelab Motor Kuda Besi yang berlangsung malam tadi.

Pada majlis yang sama, Presiden Kelab Sukan Bermotor Kuda Besi, Tuan Julaiddy Simon, mengucapkan terima kasih kepada Datuk Nizam atas sokongan yang diberikan. Beliau menyuarakan hasrat untuk memperjuangkan kebajikan ahli kelab, terutamanya selepas beberapa ahli terlibat dalam kejadian kebakaran di Batu 4 yang mencetuskan idea kepada penubuhan kelab ini.

Baca Juga : Pelancaran Dec-Cover Sabah

Sebagai langkah proaktif dalam memastikan kebajikan ahli terjamin, kelab ini mengumpulkan yuran tahunan. Di samping itu, Datuk Nizam turut memberikan sumbangan sebanyak RM2000 sebagai sokongan kepada aktiviti kelab.

“Harapan saya agar kelab ini berkembang pesat dan menjadi contoh kepada masyarakat di Tawau. Lebih banyak aktiviti akan dijalankan dan saya berharap dapat menyaksikan kemajuan yang ketara,” tambah Datuk Nizam.

litar sukan bermotor

Usaha-usaha ini diharapkan dapat memberi dorongan kepada pemuda tempatan untuk terlibat dalam sukan bermotor serta memajukan industri ini di Tawau.

Moga-moga, matlamat untuk mewujudkan litar permotoran di Tawau akan menjadi realiti dalam masa terdekat. Ini akan memberi peluang kepada bakat-bakat muda tempatan untuk beraksi dalam sukan bermotor dan mencorak masa depan industri ini di Sabah.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *