Mewujudkan Kesedaran 3K: Karnival Kebersihan, Kesihatan, dan Keselamatan di SK Kg Titingan

sk kg titingan


TAWAU – Sekolah Kebangsaan Kampung Titingan atau SK Kg Titingan merayakan kemajuan pertama mereka dengan mengadakan karnival 3K, yang merangkumi keselamatan, kesihatan, dan kebersihan. Inisiatif ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan pentingnya aspek-aspek tersebut dalam kalangan warga sekolah.

Pendekatan yang digunakan dalam karnival ini terbukti sangat berkesan, mendapat sambutan yang hangat dari warga guru, pelajar, dan para ibubapa. Mereka turut mengakui bahawa program seperti ini memberi manfaat yang besar kepada para pelajar. Terutamanya dalam memperkukuhkan semangat positif terutama dalam pembelajaran di SK Kg Titingan.

sk kg titingan

Datuk Nizam Abu Bakar Titingan, ADUN APAS yang turut menyertai karnival itu, memberi pujian kepada pihak sekolah dan menyatakan harapannya agar program seumpama ini dapat diteruskan. Baginya, program 3K memegang peranan penting dalam memastikan keadaan sekolah dan kesihatan pelajar sentiasa dalam keadaan terbaik.

Menurut beliau, kebersihan, kesihatan, dan keselamatan adalah elemen yang tidak boleh diabaikan dalam sesebuah institusi pendidikan. Dengan mengamalkan 3K, suasana pembelajaran menjadi lebih kondusif, dan pelajar lebih mudah menerima ilmu pengetahuan.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Mencapai matlamat ke arah kebaikan bersama

Beliau juga mengharapkan kerjasama berterusan dari ibubapa dalam menyokong program-program yang diadakan oleh pihak sekolah. Karnival ini merupakan kerjasama antara PIBG dan Unit Kantin sekolah, menandakan kebolehan bersama-sama mencapai matlamat ke arah kebaikan bersama.

Kegembiraan dalam karnival ini turut diperkaya dengan penglibatan aktif agensi kerajaan dan syarikat swasta. Pelbagai program menarik diadakan sepanjang karnival. Antaranya termasuklah pertandingan menyanyi bersama pelajar dan ibubapa, Pertunjukan Fesyen ibu dan anak, pertandingan solekan, serta pelbagai jualan dan pameran yang menarik minat semua pihak.

sk kg titingan

Dengan kejayaan karnival ini, SK Kg Titingan membuktikan bahawa mereka bukan sahaja mengutamakan prestasi akademik, tetapi juga keselamatan, kesihatan, dan kebersihan. Hal ini kerana, perkara tersebut merupakan elemen penting untuk pertumbuhan holistik pelajar. Karnival 3K diharapkan menjadi satu tradisi yang terus berkembang untuk manfaat komuniti pendidikan setempat.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *