Meningkatkan Kesedaran dan Pengurusan Mineral Untuk Kesejahteraan Masa Depan

TAWAU – Beberapa isu penerokaan pengurusan mineral tidak terkawal di Sabah mendapat sorotan daripada Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal, Presiden Parti WARISAN. Beliau dengan tegas menyuarakan kebimbangan mengenai penerokaan mineral di Sabah. Shafie menekankan perlunya mengkaji semula undang-undang dan kekayaan negeri serta menumpukan kepada usaha meningkatkan hasil bumi Sabah tanpa mengabaikan kesan kepada alam sekitar.

pengurusan mineral

Beliau menyeru supaya menjaga kekayaan Sabah dengan cermat dan mengelakkan lebih banyak pengurusan mineral yang tidak terkawal. Beliau mencontohkan impak buruk penerokaan emas terutamanya di pantai timur Sabah.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Niat beliau adalah menyuarakan isu ini di peringkat Menteri Alam Sekitar, memohon lebih kepekaan terhadap kesan terhadap alam sekitar. Ahli Parlimen Semporna itu menyatakan keengganan untuk melibatkan Sabah sebagai “transit point” bagi emas, dadah, dan sebagainya.

Beliau menekankan perlunya tindakan tegas, siasatan mendalam, dan pengenaan cukai bagi memastikan kepentingan Sabah dijaga. Ia merangkumi usaha mencegah penerokaan mineral yang merugikan kelestarian alam.

pengurusan mineral

Shafie mengulas tentang kemungkinan kerjasama antara Parti WARISAN dan UMNO menjelang pilihan raya. Walaupun masih belum ada keputusan muktamad dari kedua-dua pihak, namun rundingan sedang berlangsung. Beliau berkata bahawa jika kerjasama tercapai, itu akan menjadi langkah penting dalam memperjuangkan hak orang Sabah.

Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal yang ditemui dalam satu program sambutan Tahun Baharu Cina di daerah Tawau. Sambutan yang menggalakkan itu dianjurkan oleh ADUN Sri Tanjong dan ADUN Merotai.

Kehadiran pelbagai lapisan masyarakat, termasuk bukan kaum Cina, membuktikan kejayaan program yang dapat memberikan kesatuan kepada masyarakat di Sabah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *