Juh Raon Serikan HAWANA 2024

hawana

 

KUCHING :  Hari kedua sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2024 di Kuching, Sarawak, dipenuhi dengan pelbagai program yang bukan sahaja ilmiah, tetapi juga acara santai bertemakan ‘Juh Raon’, yang bermaksud ‘jom bersiar-siar’ dalam dialek tempatan.  Program ini bertujuan untuk memperkenalkan keunikan budaya dan perkembangan terkini di Bumi Kenyalang kepada para pengamal media.

Sebanyak 75 pengamal media dari Semenanjung Malaysia, Sabah, dan beberapa negara luar telah dijemput untuk menyertai ‘Juh Raon’. Mereka dibawa melawat beberapa lokasi ikonik di bandar raya Kuching. Termasuklah Muzium Budaya Borneo, Jambatan Darul Hana, dan Dataran Ibu Pertiwi.

hawana

Lawatan ini bertujuan memberikan pengalaman yang lebih dekat dengan budaya tempatan dan pembangunan yang sedang berlangsung di Sarawak. Selepas lawatan, peserta diraikan di restoran English Tea House untuk jamuan teh dan sesi perangkaian.

Acara HAWANA 2024 ini dianjurkan oleh Kementerian Komunikasi dengan kerjasama Kerajaan Sarawak, dan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) bertindak sebagai agensi pelaksana. Ini merupakan perhimpunan terbesar wartawan di Malaysia, yang menyediakan platform untuk bertukar-tukar pandangan dan memperkukuhkan jaringan profesional.

Baca Juga : Parti Kelapan Di Dalam Gabungan Rakyat Sabah

Selain program ‘Juh Raon’, Pameran HAWANA 2024 yang berlangsung di Atrium Utama, Plaza Merdeka, memasuki hari kedua hari ini. Pameran ini menampilkan 20 reruai dari pelbagai agensi yang mempamerkan perkhidmatan mereka dan menyediakan maklumat kepada pengunjung. Aktiviti interaktif dan pameran ini dibuka dari jam 10 pagi hingga 5 petang.

Pengunjung pameran berpeluang melihat pelbagai peralatan klasik seperti kamera, radio, alat rakaman, kamera video, serta sejarah penubuhan media di Sarawak. Ini memberikan pandangan mendalam mengenai evolusi industri media di negeri ini.

hawana

Agensi Terlibat Dalam Penganjuran

Antara agensi yang terlibat dalam pameran ini adalah Bernama, Unit Komunikasi Awam Sarawak, TVS, Radio Televisyen Malaysia (RTM), Jabatan Penerangan, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Sarawak Tourism Board (STB), dan UDA Holdings Berhad.

Sambutan HAWANA 2024 bukan sahaja merayakan peranan penting wartawan dalam masyarakat, tetapi juga memperkukuh hubungan antara pengamal media dan masyarakat melalui program-program yang meriah dan informatif seperti ‘Juh Raon’.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *