Penutupan Sekolah Sekiranya Diperlukan – Zulkefly Ahmad

cuaca

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) bakal mengeluarkan pengumuman berkenaan penutupan sekolah sekiranya diperlukan. Hal ini berikutan keadaan cuaca panas yang sedang melanda beberapa negeri pada masa ini.

Keputusan berhubung perkara ini akan dibuat oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Seri Dr Muhammad Radzi Abu Hassan, seperti yang diumumkan oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

cuaca

Beliau menegaskan bahawa pada masa ini, orang ramai diminta untuk tidak bimbang mengenai keadaan cuaca panas tersebut. Hal ini kerana pihak kementerian sentiasa memantau situasi tersebut dengan teliti.

“Jika berlaku keadaan yang memerlukan tindakan segera seperti penutupan sekolah, kita akan membuat pengumuman dengan serta-merta,” katanya kepada media. Beliau berkata demikian ketika menghadiri Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) di Putrajaya.

Ini berikutan laporan semalam yang menyatakan bahawa cuaca panas susulan fenomena El Nino di negara ini dijangka akan berterusan hingga bulan Julai. Fenomena ini mendorong beberapa pihak untuk mencadangkan penutupan sekolah.

Baca Juga : Kerjasama PBS-STAR Bakal Jadi Realiti

Dr Dzulkefly turut menegaskan bahawa prosedur operasi standard (SOP) yang sedia ada berkaitan dengan cuaca panas masih kekal. Perkara ini termasuklah nasihat untuk mengurangkan aktiviti luar di sekolah.

Beliau juga menyeru Kementerian Pendidikan, termasuk para guru besar, untuk tidak membenarkan pelajar melakukan aktiviti luar jika suhu melebihi 35 darjah Celsius selama tiga hari berturut-turut sebagai langkah pencegahan.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *