Asal Usul Nama Jalan Raya Yang Terletak Di Daerah Tawau

Tahukah anda terdapat 4 jalan di daerah Tawau di namakan dengan nama hartawan Jepun yang berkaitan antara satu sama lain? Untuk artikel pada kali ini, kita akan bongkar dua daripada 4 jalan tersebut. Jalan-jalan ini kemungkinan besar anda sering lalui setiap hari 😱😱 

Kenapa pula dikasi nama orang Jepun? Hal ini demikian adalah sempena memberi penghormatan kepada mereka dalam pembangunan Tawau sebelum perang dunia kedua.

Hah tunggu apalagi mari teruskan membaca!

Jalan Kuhara & Jalan Nissan Norin

Di ambil sempena nama hartawan Jepun iaitu, Fusanosuke Kuhara, seorang ahli perindustrian Jepun yang sangat terkenal, seorang usahawan, pengasas Hitachi, ahli politik dan menteri kabinet dalam Kerajaan Jepun sebelum perang.

Meningkatkan ekonomi Tawau dengan melabur dalam sektor pertanian dan sosial.

Pada tahun 1914-1918, selama berlakunya Perang Dunia I, Kuhara memperluas operasi perniagaannya menjadi sebuah perusahaan yang besar dan pelbagai, mulai dari pembuatan kapal hingga penghasilan baja, petrokimia, insurans hayat, perdagangan dan perkapalan, serta mengasaskan Kuhara Zaibatsu.

Kenkichiro Hayashi adalah individu yang memainkan peranan sangat penting dalam mendorong Kuhara Mining Company Limited untuk melabur di Tawau. Kenjiro Den (Menteri Pertanian dan Perdagangan,1923 hingga 1924) memperkenalkan Fusanosuke Kuhara kepada Kenkichiro Hayashi.

Kenkichiro Hayashi  berperananan melakukan penyelidikan mengenai migrasi ke Laut Selatan dan dianggap sebagai salah satu pakar Jepun di Borneo Utara. Pada mulanya, Syarikat Perlombongan Kuhara merancang untuk menjelajah minyak di Borneo Utara. Maka, syarikat itu telah melakukan pelbagai kajian penyelidikan mengenai minyak dan sumber mineral lain di Hindia Belanda dan Tanah Melayu.

Pada tahun 1915, konsul jeneral Jepun di Singapura telah menulis surat kepada pemerintah Borneo Utara yang menyatakan bahawa dua wakil konglomerat Mitsubishi, Kenkichiro Hayashi dan Rikita Sakai dan yang lain ingin menyiasat keadaan komersial dan perindustrian di negeri itu.

Pada tahun 1916, Syarikat ini membuka markas wilayah di Singapura. Kenkichiro Hayashi dan Rikita Sakai merundingkan penjualan stesen pengembangan getah dan memohon tanah bersebelahan (masing-masing 562 ekar dan 1500) di Lembah Merotai dan mengemukakan permohonan kepada Pemerintah Borneo Utara untuk konsesi petroleum kepada Kerajaan Borneo Utara bagi pihak Syarikat Kuhara Mining.

Pada asalnya, Syarikat Kuhara Minning merancang untuk menggunakan tanah tersebut sebagai pangkalan untuk penerokaan minyak; namun, ketika minyak tidak ditemukan, perusahaan memutuskan untuk mengembangkan tanah tersebut untuk menjadi salah satu sumber keuntungan.

Kuhara Mining disebut “Nissan Norin” atau “Kuhara Estate” secara umum.

Nissan Norin merujuk kepada semua syarikat yang telah mengendalikan Kuhara Estate sejak penubuhannya pada Februari 1916. Nama ‘Nissan’ berasal sebagai singkatan untuk Nihon Sangyo = Ni San dan’Norin ‘(yang bermaksud pertanian dan perhutanan).

Pada tahun 1916, Syarikat Perlombongan Kuhara mula mengembangkan usaha mereka dalam perusahaan ladang getah.   

Pada tahun 1917, Fusanosuke Kuhara memberitahu para pemegang saham semasa mesyuarat pemegang saham tahunan bahawa syarikat tersebut telah memperoleh konsesi seluruh Borneo Utara dan telah memperoleh tanah untuk pengawasan eksplorasi minyak. Syarikat itu beroperasi di Tokyo Exchange dan membuka pejabat cawangan di Tawau. Syarikat itu memohon 20,000 ekar tanah pada tahun 1917, di mana hanya 18,000 ekar yang diluluskan oleh Kerajaan Borneo Utara.

Pada tahun 1917, Nissan Norin memulakan Ladang Getah Tawau di sebelah barat Tawau, membina kereta api mereka sendiri dan akhirnya mengembangkan sekitar 20,000 ekar dan mendirikan perniagaan kayu penting. Pada tahun 1917, Nissan Norin menggaji 370 orang Taiwan, 358 orang Cina dan 350 orang Jawa, menyelesaikan penanaman getah di tanah seluas 3,000 ekar dan mula menghasilkan getah pada tahun 1920.

Pada tahun 1918, Ladang Getah Tawau (Nissan Norin) terdiri daripada lima (5) bahagian, 900 ekar ditanam di kawasan pertama, 1000 ekar di kedua, 117 di bahagian ketiga (tiga (3) bahagian harta tanah Inggeris lama), 380 ekar di Ladang Imam, keempat (4), dan 500 ekar di ladang Merotai, yang kelima. Jalan dan kereta api untuk menyokong pertumbuhan ini dikembangkan dengan cepat, satu jalur lebar rantai disediakan untuk jalan dari Tawau ke sungai Merotai.

Pada tahun 1919, Ladang Getah Tawau (Nissan Norin atau Kuhara Estate), mula mengeluarkan kayu balak. Pada tahun 1920 pula, bandar Merotai Kechil yang telah dibina dan syarikat itu telah mula menanam rami. Pada awal tahun 1920, Syarikat Perlombongan Kuhara mengalami perang dunia pasca pertama, namun operasinya di Tawau berjalan dengan baik.

___

Apalagi dua??

Nantikan artikel berikutnya!

Sumber:
https://sejarah-borneo.blogspot.com/2021/03/tawau-history-street-name-series-jalan.html
https://dokumen.tips/reader/f/kuhara-tawau-rubber-estate-ktre-pelaburan-dan-sumbangan-

Google Image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *