Peluang Dapatkan Elaun RM2000 Sebulan Dengan Program PROTEGE.

 


Kepada graduan yang berada diluar sana, anda boleh menempatkan diri anda di dalam industri dan dapatkan elaun bulanan sebanyak RM2000 dengan menyertai program PROTEGE. Apa itu program PROTEGE? Jom baca dibawah.Apa jugak tu program PROTEGE?

Program PROTEGE ni adalah singkatan kepada “Profesional Training and Education For Growing Entrepreneurs”. Program ni adalah dibawah pengurusan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP). 

Didalam program ni ada beberapa inisiatif yang diadakan untuk mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia dan sekaligus melatih anak muda untuk mendapatkan lebih banyak kemahiran dan pengalaman. 

Berapa jenis program PROTEGE yang ada?

Untuk program ni ada beberapa jenis program yang perlu anda tahu, senarai program adalah seperti berikut : 

1. Penempatan Latihan Kerjaya Graduan Bersama Industri 

2. Program Latihan Intensif Dalam Talian Bagi Usahawan Generasi Baru 
3. Kembara Kerjaya
4. Penempatan Latihan Kerjaya Bagi Graduan TVET
5. Program Usahawan Perantis
Untuk artikel kali ini, kita akan memfokuskan kepada Program Penempatan Latihan Kerjaya Graduan Bersama Industri (Ready To Work Programme)

Ready To Work (RTW)Di dalam program RTW ni, syarikat akan membuka peluang kepada graduan samada Diploma dan Ijazah untuk menempatkan diri didalam syarikat menjalani latihan yang telahpun disediakan dalam tempoh tertentu. 

RTW ini diadakan untuk meningkatkan potensi kebolehpasaran dan kemahiran keusahawanan dalam kalangan graduan menganggur dan terbuka kepada pelbagai bidang pengajian.

Selepas tempoh latihan, peserta RTW akan mendapatkan pengalaman kerja yang berkualiti dan berpeluang untuk mendapatkan pekerjaan diluar sana. Maksudnya disini, kita akan diambil menjalani latihan didalam syarikat (lebih kurang konsep internship ataupun latihan industri) kemudian kita akan berada disyarikat untuk satu tempoh tertentu. Selepas itu, kita akan dilepaskan untuk mencari pekerjaan diluar sana, kalau ada rezeki mungkin boleh diserap didalam syarikat yang sama. 

Adakah Program RTW ini di Sabah?

Mestilah ada. Untuk program RTW di Sabah setakat ini hanya ada beberapa syarikat yang menawarkan program ini iaitu Juta Hajat dan Syarikat Kemajuan K.K (Sabah) JV Sdn Bhd

Terdapat pelbagai jenis skop kerja yang disediakan untuk latihan contohnya, Kewangan dan akaun, Pengurusan Sumber Manusia, Kejuruteraan dan banyak lagi. 

Untuk mendaftar program ini disyarikat tersebut, boleh menghantarkan resume anda ke emel ini 

______________________


Semoga artikel kali ini dapat membantu para graduan diluar sana terutamanya yang berada disekitar Tawau untuk mendapatkan pekerjaan dan latihan daripada program yang disediakan oleh kerajaan. Selamat Mencuba. Untuk Maklumat lanjut boleh klik RTW-PROTEGE


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *