Cara ganti solat fardu yang tertinggal

SOALAN

Assalamualaikum, Datuk Mufti, saya ingin bertanya, saya telah tertinggal beberapa solat fardu secara tidak sengaja. Oleh itu, saya ingin menggantikan solat-solat tersebut. Namun begitu, saya ingin bertanya adakah saya perlu menggantikan solat-solat tersebut mengikut turutan waktu-waktu solat ataupun tidak ?

Sekian terima kasih.

Jangan ambil mudah melewatkan solat kerana tempat mereka ialah di neraka  Wail - Ad-din | mStar

RINGKASAN JAWAPAN

Seseorang Muslim ada tertinggal solat sama ada dengan sengaja ataupun dengan keuzuran. Bagi mereka yang tertinggal solat dengan sengaja tanpa keuzuran maka dia wajib menggantikannya dengan segera. Manakala mereka yang tertinggal solat kerana keuzuran seperti tertidur atau terlupa maka sunat segera menggantikan solat tersebut. Sementara itu, jika seseorang Muslim itu tertinggal beberapa waktu solat maka wajib dia menggantikan kesemua solat itu. Namun, sunat bagi dia menggantikannya mengikut susunan dan turutan waktu solat bermula dengan Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak.

 

HURAIAN JAWAPAN

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga Baginda SAW, sahabat Baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah Baginda SAW.

Solat merupakan salah satu rukun Islam. Maka setiap Muslim wajib menunaikannya mengikut waktu-waktu solat yang sudah ditetapkan. Hal ini sepertimana firman Allah SWT:

 

Bermaksud: Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya.

Surah al-Nisa (103)

Oleh itu, sekiranya seseorang itu meninggalkan solat yang telah dipertanggungjawabkan ke atasnya, maka wajib bagi dirinya untuk menggantikan solat tersebut sama ada dia meninggalkannya dengan sengaja ataupun dengan keuzuran. Hal ini berdasarkan hadis nabi SAW:

Bermaksud: Sesiapa yang terlupa (menunaikan) satu solat maka hendaklah dia solat (sebagai ganti) sekiranya dia teringat solat itu. Tidak ada kafarah bagi solat itu melainkan itu (menggantikannya semula).

Riwayat al-Bukhari (597)

Sekiranya seseorang itu meninggalkan solat dengan sengaja maka dia wajib menggantikan solat tersebut dengan segera. Manakala sekiranya dia meninggalkan solat kerana terdapat keuzuran seperti tertidur atau terlupa maka sunat baginya untuk menyegerakan solat ganti tersebut.

Sementara itu, jika seseorang itu meninggalkan beberapa solat maka sunat bagi dia menggantikan solat-solat tersebut mengikut susunan waktu solat. Bermula dengan Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan kemudiannya Isyak. Hal ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW:

Bermaksud: Sesungguhnya orang musyrikin mengganggu (berperang) Nabi SAW (sehingga tertinggal) empat waktu solat ketika peperangan al-Khandak. Maka Nabi SAW memerintahkan Bilal (untuk azan) lalu beliau azan. Kemudian beliau bangun (iqamah) dan solat (ganti) Zohor, kemudian bangun untuk solat Asar, kemudian bangun untuk solat Maghrib, kemudian bangun untuk solat Isya’.

Riwayat al-Nasaie (662)

KESIMPULAN

Berdasarkan dalil dan kenyataan ulama di atas, maka dapat difahami bahawa seseorang Muslim ada tertinggal solat sama ada dengan sengaja ataupun dengan keuzuran. Bagi mereka yang tertinggal solat dengan sengaja tanpa keuzuran maka dia wajib menggantikannya dengan segera. Manakala mereka yang tertinggal solat kerana keuzuran seperti tertidur atau terlupa maka sunat segera menggantikan solat tersebut. Sementara itu, jika seseorang Muslim itu tertinggal beberapa waktu solat maka wajib dia menggantikan kesemua solat itu. Namun, sunat bagi dia menggantikannya mengikut susunan dan turutan waktu solat bermula dengan Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak.

Sumber: Muftiwp.gov.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *