Jom Sihat bersama Konsulat Republik Indonesia di Tawau

Tawau, 5 Ogos 2023 – Konsulat Republik Indonesia di Tawau telah menganjurkan program Jom Sihat bersama Konsulat Republik Indonesia di Tawau sempena dengan sambutan kemerdekaan Indonesia yang ke-78 pada 17 Ogos 2023 nanti.

Program ini bertujuan untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan warga Indonesia di Tawau serta mempereratkan hubungan antara Indonesia dan Malaysia.

Menurut Heni Hamidah, Ketua Perwakilan KRI Tawau, pelbagai aktiviti telah diadakan dalam bulan ini termasuklah program derma darah, perkhidmatan pengurusan imigresen dan program Jom Sihat yang berlangsung pada hari ini.

Ibu Heni sedang ditemuramah pemberita tempatan

Acara kemuncak sambutan hari kemerdekaan Indonesia akan berlangsung pada 17 Ogos 2023 di Konsulat Republik Indonesia di Tawau. Acara ini akan ditutup dengan pesta rakyat yang menampilkan persembahan seni dan budaya dari Indonesia dan Malaysia.

Program ini telah dihadiri oleh lebih kurang 300 orang yang terdiri daripada warga Indonesia di Tawau dan warga tempatan. Turut hadir dalam program ini adalah wakil dari Majlis Perbandaran Tawau dan Pejabat Parlimen Tawau.

Aktiviti Senam Tari Indonesia

Salah satu tarikan program ini adalah promosi senam Indonesia dan kebaya. Senam Indonesia adalah senam aerobik yang menggabungkan gerakan tradisional dan modern dari berbagai daerah di Indonesia. Kebaya pula adalah pakaian tradisional wanita Indonesia yang menunjukkan keanggunan dan kecantikan.

Program Jom Sihat bersama Konsulat Republik Indonesia di Tawau ini telah mendapat sambutan yang baik dari masyarakat dan media. Program ini juga telah menunjukkan komitmen Konsulat Republik Indonesia di Tawau untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada warga Indonesia di Tawau dan menjalin kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan.

Facebook Live : Klik Disini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *