KGKS Tawau Anjur Sesi Dialog Bersama Presiden CUEPACS Malaysia

Tawau, 29 Ogos 2023 – Program Himpunan Solidariti Kesatuan Guru Kerajaan Sabah Cawangan Tawau telah diadakan pada 26 Ogos 2023 di Dewan Heritage Hotel Emas. Program ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan kefahaman guru-guru mengenai peranan dan fungsi kesatuan guru serta isu-isu yang berkaitan dengan perkhidmatan perguruan. Program ini turut menampilkan sesi dialog bersama Presiden Cuepacs Malaysia, Datuk Adnan Mat, yang menyingkap sejarah gaji guru di Malaysia dan perkembangan terkini mengenainya.

Sesi penerangan bersama penceramah jemputan

Salah satu perkembangan yang mendapat perhatian adalah pengumuman Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) khas sebanyak RM100 kepada semua penjawat awam gred 11 hingga 56 oleh Perdana Menteri ke-9, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Pengumuman ini dibuat semasa pembentangan Bajet 2023 pada 7 Nov lepas dan akan dilaksanakan bermula Januari 2023. Ini merupakan salah satu inisiatif yang telah dijanjikan oleh kerajaan Perpaduan yang dipimpin oleh Anwar selepas mengambil alih tampuk pemerintahan daripada kerajaan terdahulu. Sebelum ini, Cuepacs telah menyeru kerajaan baharu untuk mengekalkan semua inisiatif untuk penjawat awam yang telah diumumkan sebelumnya. Datuk Adnan Mat dalam sesi dialognya juga menjelaskan bahawa KGT khas ini adalah hasil daripada perjuangan Cuepacs selama bertahun-tahun untuk menuntut penambahbaikan gaji guru dan penjawat awam lain.

Datuk Adnan bersama dengan para peserta

Selain daripada sesi dialog, program himpunan ini juga didahului dengan sesi pembentangan daripada penceramah jemputan berkaitan Pengenalan Kesatuan Guru Kerajaan Sabah (KGKS) dan Kesatuan Kerja. KGKS merupakan sebuah persatuan yang diwujudkan bagi memperkasakan tanggungjawab guru sekaligus memperjuangkan isu berkaitan perguruan termasuk membincangkan dasar pendidikan perkhidmatan perguruan, kenaikan pangkat dan kebajikan guru. Kesatuan Kerja pula merupakan sebuah konsep yang merujuk kepada hubungan antara pekerja dan majikan yang berlandaskan prinsip kerjasama, hormat-menghormati dan saling menghargai.

Datuk Adnan bersama Cikgu Julkaflee selaku Pengerusi KGKS Tawau

Program Himpunan Solidariti Kesatuan Guru Kerajaan Sabah Cawangan Tawau ini berlangsung dengan jayanya dengan kehadiran lebih daripada 150 peserta yang terdiri daripada guru-guru sekolah rendah dan menengah di daerah Tawau. Program ini diharap dapat memberi manfaat kepada semua peserta dan mengeratkan lagi hubungan antara guru-guru dengan kesatuan mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *