Lelaki Dihukum Penjara 21 Bulan Curi Wang Untuk Bayar Along

penjara


Seorang lelaki, Muhammad Shafiq Nasir Lim, 23, dikenakan hukuman penjara selama 21 bulan oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh, Melaka hari ini selepas mengaku bersalah terhadap lapan pertuduhan mencuri wang dan barangan milik penjaja serta orang perseorangan.

penjara
Kredit Gambar : Berita Harian
Pengakuan Tertuduh

Majistret Khairunnisak Hassni menjatuhkan hukuman selepas menerima pengakuan daripada tertuduh, sambil menimbangkan fakta kes dan hujah pendakwaan.

Butir-Butir Kesalahan

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu pada tarikh berlainan antara 22 Jun 2022 hingga 4 November lalu.

  • Dalam empat pertuduhan pertama, dia didakwa mencuri peti duit milik empat penjaja yang mengandungi wang berjumlah RM2,305.50.
  • Bagi tiga pertuduhan lain, dia mencuri kotak plastik berisi wang RM500, beg silang yang mengandungi dokumen peribadi dan telefon serta wang tunai hingga RM350.

Baca Juga : Tawau Drone Challenge

Hukuman dan Rayuan

Kesalahan tersebut di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda, atau kedua-duanya.

Rayuan dan Keputusan Mahkamah

Sebelum ini, peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), Muhammad Izzuddin Ab Malek, telah merayu agar hukuman penjara kepada tertuduh diringankan, merujuk kepada kesedaran yang telah dipamerkan oleh tertuduh, juga untuk mengambil tanggungjawab terhadap isteri yang sedang hamil dan seorang anak.

Penjara Antara Dua Hingga Lima Bulan

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara antara dua hingga lima bulan untuk semua pertuduhan yang berasingan. Dalam kes ini, Mahkamah mempertimbangkan faktor keadaan dan berat kesalahan yang dilakukan sebelum menetapkan hukuman terhadap tertuduh.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *