Sekolah Terbengkalai di Sabah, Isu Serius yang Perlu Diatasi

sekolah terbengkalai

Seorang Ahli Parlimen dari WARISAN-Kota Belud, Isnaraissah Munirah Majilis@Fakharudy, mengutarakan kekecewaan beliau terhadap keadaan kemudahan sekolah di Sabah. Khususnya, beliau menyuarakan rasa kecewa mengenai masalah sekolah terbengkalai dan tidak selesai selama bertahun-tahun.

Beliau mempersoalkan mengapa Kementerian Pendidikan (KPM) mengambil masa yang lama, termasuk dalam proses permohonan merobohkan 22 bangunan sekolah yang terbabit. Lebih merisaukan, beliau turut mempertanyakan keseriusan KPM terhadap keselamatan murid di sekolah yang masih menggunakan kemudahan yang uzur dan mempunyai risiko keselamatan yang tinggi.

sekolah terbengkalai sabah

Sekaligus, Isnaraissah menunjukkan kekecewaan terhadap kegagalan projek sekolah di Kota Belud yang masih terbengkalai dan dikategorikan sebagai ‘projek sakit’. Beliau mengutarakan kebimbangan bahawa KPM hanya mengambil tindakan apabila isu itu menjadi viral di media sosial.

Baca Juga : Pergaduhan Bola Sepak Di Selangor

“Sebagaimana cerita ‘viral’ mengenai seorang guru yang terpaksa tinggal di stor selama lebih daripada tiga tahun. Adakah KPM hanya bertindak selepas isu menjadi viral? Adakah itulah cara KPM beroperasi? Mengapa perlu menunggu isu menjadi viral sebelum bertindak?” katanya.

Keadaan sekolah yang tidak siap dan terbengkalai adalah isu yang serius yang mesti diatasi dengan segera. Isnaraissah menekankan bahawa keselamatan dan kualiti pendidikan anak-anak Sabah perlu menjadi keutamaan dan tindakan yang proaktif perlu diambil tanpa perlu menunggu isu menjadi viral.

Sumber : Berita Harian

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *