Pilihanraya Indonesia di Sabah: Proses dan Tumpuan Utama

pilihanraya indonesia


TAWAU – Pilihanraya Indonesia yang dijadualkan pada Februari 2024 akan menjadi peristiwa penting bagi warga Indonesia di Sabah, khususnya dalam menentukan pemimpin mereka. Dalam usaha menjalankan proses ini, dua kaedah penting akan digunakan: pemilihan terus di tempat pemilihan dan melalui kotak suara keliling.

Kaedah melalui kotak suara keliling akan berlangsung dari 7 hingga 10 Februari, sementara pemilihan secara langsung akan berlangsung pada 11 Februari. Namun, pemilihan langsung hanya akan diadakan di dua daerah, iaitu Tawau dan Lahad Datu.

pilihanraya Indonesia

Menurut Ketua Perwakilan Pejabat Konsulat Republik Indonesia di Tawau, Heni Hamidah, pemilihan di Tawau akan diadakan di Kompleks Sukan Tawau. Proses penghitungan suara akan dijalankan serentak sebagaimana pemilihan di Indonesia, pada 14 Februari 2024.

Pilihanraya Indonesia

Lebih kurang 59,000 pengundi berdaftar dari kawasan Tawau, Kunak, Kalabakan, Semporna, dan Lahad Datu akan mengambil bahagian dalam proses ini. Dalam masa yang sama, Ibu Heni turut menyokong usaha membuka sempadan sebagai laluan perhubungan darat yang menghubungkan Serudung, Kalabakan di Malaysia dan Simanggaris Kalimantan di Indonesia.

Sebelum ini, laluan perhubungan hanya melalui lautan yang menghubungkan Tawau dan Nunukan serta Tarakan di Indonesia. Usaha ini dilihat sebagai sokongan untuk kerjasama ekonomi, perdagangan, pelaburan, sosial, budaya, dan pendidikan.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Ibu Heni ditemui dalam satu majlis “Media Gathering” di Konsulat Republik Indonesia bagi menghargai kerjasama bersama penggiat media di Tawau. Majlis ini bertujuan menghargai peranan mereka dalam menyampaikan maklumat kepada rakyat Indonesia yang tinggal di Malaysia, terutama di Tawau. Hal ini memberi ruang penting bagi warga Indonesia untuk mendapatkan maklumat yang relevan sepanjang proses pemilihanraya.

Pemilihanraya ini bukan sahaja membawa harapan untuk pemimpin yang diidamkan oleh rakyat, tetapi juga menandakan komitmen kerjasama antara dua negara dalam memperkukuh hubungan baik dari pelbagai aspek.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *