Wan Junaidi Dilantik Sebagai TYT Sarawak yang Baru

wan junaidi


KUALA LUMPUR: Tun Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, bekas Yang Dipertua Dewan Negara, kini resmi dilantik sebagai Yang Dipertua (TYT) Sarawak yang kelapan, mula berkuat kuasa hari ini.

Pada hari ini, Wan Junaidi yang kini berusia 77 tahun menerima surat cara pelantikan daripada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dalam Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan di Balairung Kecil, Istana Negara.

tyt sarawak

Turut menyaksikan istiadat tersebut adalah Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Wan Junaidi dilantik sebagai TYT Sarawak mengikut Perkara 1 Perlembagaan Negeri Sarawak, untuk tempoh empat tahun sehingga 26 Januari 2028. Pelantikan ini melibatkan penggantian kepada Tun Abdul Taib Mahmud yang telah menjabat jawatan tersebut selama tiga penggal sejak 1 Mac 2014.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Sebelum ini, Wan Junaidi telah melepaskan jawatan sebagai Speaker Dewan Negara pada bulan Jun tahun lalu, menggantikan Tan Sri Dr Rais Yatim. Tindakan tersebut kemudian menimbulkan spekulasi ramai yang mengaitkan namanya sebagai calon TYT Sarawak yang baharu.

Wan Junaidi lahir di Kampung Pendam (kini Sadong Jaya), Sarawak, pada 1 Februari 1946. Wan Junaidi menyertai Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada tahun 1964. Beliau dilantik ke Pasukan Gerakan Am (PGA) dari 1968 hingga 1973. Ketika itu beliau juga berkhidmat dalam Komando Keselamatan Kawasan Rajang (Rascom). Beliau terlibat secara aktif dalam memerangi pemberontak komunis antara 1969 dan 1974. Pada tahun 1978, beliau pergi ke England untuk mengikuti pengajian undang-undang di Universiti Buckingham. Kemudian, praktis sebagai peguam dari tahun 1982 hingga 2008.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *