Merentas Tembok: Inisiatif Positif dalam Program Pemulihan Banduan di Malaysia

program pemulihan banduan


TUARAN –  Usaha untuk membimbing lebih daripada 20,000 banduan di seluruh negara melalui program pemulihan banduan di luar tembok penjara mendapat sorotan positif. Program ini dijalankan bersama komuniti dan dipantau dengan rapi oleh Jabatan Penjara, memastikan kelancaran dan organisasi yang cemerlang.

Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah, Timbalan Menteri Dalam Negeri, menyatakan bahawa keberkesanan program pemulihan banduan ini tidak hanya mampu mengurangkan kos pengurusan tetapi juga mencapai kadar residivis (jenayah berulang) yang rendah, iaitu kurang daripada 0.5 peratus.

Pelbagai program luar penjara diterapkan dalam inisiatif ini. Program ini termasuklah Sistem Parol, Pembebasan Banduan Secara Berlesen, Program Reintegrasi Penghuni, Program Reintegrasi Penghuni Industri, dan Perintah Kehadiran Wajib.

program pemulihan banduan

Shamsul Anuar menyatakan bahawa Jabatan Penjara memainkan peranan penting dalam usaha membina semula potensi manusia melalui program pemulihan dan pembentukan semula.

Beliau berkata, “Saya yakin bahawa program-program ini akan meningkatkan kualiti perkhidmatan penjara di negara ini,” semasa berucap di Majlis Perbarisan Tamat Latihan Kursus Asas Pengurusan Penjara Siri 1/2023 di Pusat Latihan RELA, Tuaran.

Sebanyak 262 peserta, termasuk pegawai penjara yang baharu dilantik dari Sabah dan Sarawak, menamatkan kursus. Kursus ini telah berlangsung selama 23 minggu bermula pada Ogos tahun lalu. Kursus ini adalah antara syarat wajib untuk pengesahan dalam perkhidmatan.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Shamsul Anuar menasihati pegawai penjara baharu untuk sentiasa bersedia dengan pengetahuan dan kemahiran. Selain itu, pegawai juga perlu menyerap pengalaman dari rakan sejawat dalam jabatan. Beliau menekankan kepentingan menjalankan tugas dengan komitmen, disiplin, integriti, dan kepatuhan kepada undang-undang.

“Melalui latihan ini, kita berharap dapat meningkatkan produktiviti dan kualiti perkhidmatan agar menjadi lebih baik dan cemerlang,” tambahnya.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *