Tiket Raya Sabah: RM599 untuk Tiket Penerbangan Ke Sabah, Sarawak, dan Labuan

tiket penerbangan


JELEBU : Kerajaan telah menetapkan harga maksimum tiket penerbangan kelas ekonomi sehala dari Semenanjung ke Sabah, Sarawak, dan Labuan pada RM599. Keputusan ini bertujuan membantu melancarkan perjalanan orang ramai pulang beraya ke kampung halaman mereka tiga hari menjelang sambutan Aidilfitri.

Menurut Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, dasar harga maksimum ini diwujudkan bagi semua perayaan termasuk Tahun Baharu Cina, Aidilfitri, Gawai, Keaamatan, dan Krismas. Dalam usaha untuk memastikan harga yang munasabah, kerajaan akan menetapkan harga maksimum RM599 tiga hari sebelum sambutan raya. Bagi perjalanan di Semenanjung, tiada harga maksimum ditetapkan kerana terdapat mod pengangkutan alternatif seperti bas dan kereta api.

tiket penerbangan

Loke menjelaskan bahawa walaupun mereka yang membeli tiket awal mungkin mendapat harga yang lebih murah, harga tiket penerbangan mungkin meningkat jika terdapat kekurangan tiket. Bagaimanapun, sebarang kenaikan melebihi RM599 akan ditanggung oleh subsidi kerajaan pada tempoh tersebut.

Kementerian akan mengambil pandangan daripada pelbagai pihak, termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), untuk menetapkan tarikh sambutan sebenar Aidilfitri sebelum melaksanakan penetapan harga tiket. Loke menyatakan bahawa tarikh sambutan Aidilfitri pada tahun ini dijangkakan pada Rabu, 12 April, atau mungkin lebih awal. Waktu puncak pulangan orang ke kampung halaman dianggarkan pada Sabtu, 9 April, dan Ahad, 10 April, menjelang Aidilfitri.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Bagi memastikan keselesaan penumpang, syarikat penerbangan turut menyediakan penerbangan tambahan dan menawarkan harga tetap untuk penerbangan tertentu pada waktu malam. Keputusan ini akan diumumkan pada hujung minggu berkenaan, tetapi pandangan daripada pelbagai pihak masih diperlukan.

Loke juga mengingatkan bahawa sebarang penerbangan, termasuk sewaan helikopter oleh individu, mesti didaftarkan kepada pihak berkuasa berkaitan.

Rujukan : Berita Harian

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *