Jambatan Konkrit Kampung Bangau-Bangau Runtuh

SEMPORNA – Kejadian runtuhnya jambatan konkrit sepanjang 300 meter di Kampung Bangau-Bangau di sini pada hari ini mengejutkan penduduk tempatan. Kejadian ini meninggalkan kesan yang signifikan dengan empat orang cedera, rumah rusak, dan motosikal terjatuh ke dalam laut.

Berita kejadian ini tersebar luas apabila Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejutkan dengan panggilan pada jam 8.03 malam. Panggilan ini memberikan amaran bahawa situasi ini memerlukan tindakan segera.

“Dalam insiden yang melibatkan runtuhnya jambatan, terdapat empat mangsa yang terjejas, di mana dua daripadanya telah dibawa ke hospital oleh orang awam yang memenuhi tanggungjawab masyarakat.

jambatan

“Walaupun begitu, dua lagi mangsa yang juga mengalami kecederaan ringan, enggan untuk dilarikan ke hospital. Mereka hanya mendapatkan rawatan cemas dari kakitangan kesihatan yang berada di tempat kejadian,” demikian menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Terdapat butiran yang diperoleh mengenai kecederaan mangsa, dengan Abd Han, 45 tahun, dilaporkan mengalami cedera di kaki. Beliau disertai oleh seorang gadis dan dua lelaki lain yang turut terlibat dalam ketegangan akibat kejadian itu.

Baca Juga : Seminar Mualaf Madani

Kejadian ini menimbulkan kebimbangan di kalangan penduduk setempat dan menarik perhatian pihak berkuasa kecemasan. Kerosakan kepada struktur jambatan dan kerumitan yang berpotensi muncul sebagai akibat daripada kejadian ini juga memerlukan tindakan pantas untuk menilai keselamatan dan perbaikan.

Pihak berkuasa tempatan telah memulakan siasatan untuk menentukan punca sebenar runtuhnya jambatan tersebut. Selain itu, langkah-langkah pencegahan juga akan diambil untuk mencegah kejadian serupa di masa depan. Ini menandakan kepentingan memastikan infrastruktur tempatan selamat dan kukuh bagi keselamatan penduduk dan kesinambungan komuniti.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *