Politeknik Tawau Lancar ‘Food Bank’ Bantu Ringan Beban Pelajar

food bank

TAWAU – Politeknik Tawau Sabah (PTS) telah melancarkan inisiatif ‘Food Bank’ untuk memberi bantuan kepada mahasiswa yang kurang berkemampuan di pusat pendidikan tersebut.

Program Food Bank ini dirasmikan oleh Pengarah Politeknik Tawau Sabah, Md Nor Abdul Halim, atas anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP). Beliau menyatakan bahawa inisiatif ini adalah sebagai respons terhadap cadangan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT). KPT memberikan cadangan untuk meningkatkan kebajikan dan sokongan kepada mahasiswa yang memerlukan.

food bank

Md Nor Abdul Halim menjelaskan bahawa program ini adalah hasil usaha bersama semua mahasiswa PTS yang telah berganding bahu dalam mengumpul sumbangan dari pelbagai pihak.

“Kita sering mendengar cerita mengenai mahasiswa di Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang terpaksa menghadapi masalah kewangan sehingga terpaksa mengekalkan pengambilan makanan segera untuk menjimatkan belanja. Oleh itu, PTS berusaha untuk memastikan bahawa tiada mahasiswa di sini yang terpaksa menanggung kebuluran kerana kekurangan kewangan,” katanya.

Beliau berharap agar usaha Food Bank ini akan mendapat sokongan dan sumbangan yang mencukupi dari pelbagai pihak. Hal ini untuk memastikan bekalan makanan sentiasa mencukupi untuk disalurkan kepada mahasiswa yang memerlukan.

Baca Juga : Kerjasama PBS-STAR Bakal Jadi Realiti

Menurutnya, program Food Bank ini akan dijalankan oleh mahasiswa dengan pengurusan PTS hanya memantau perkembangannya.

“Melalui penglibatan mahasiswa ini, kita dapat melahirkan graduan yang tidak hanya cemerlang dalam akademik tetapi juga peka dan prihatin terhadap kebajikan masyarakat sekeliling,” tambahnya.

Sementara itu, pelajar PTS, Sugala Ab Karil turut memberikan maklum balas positif terhadap inisiatif ini. Beliau mengucapkan terima kasih atas bantuan yang diberikan kepada pelajar di PTS. Selain itu, beliau percaya bahawa program Food Bank ini akan membantu mengurangkan bebanan kewangan yang mereka hadapi.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *