Kerajaan Perkenal Pakej Khas Internet Berkelajuan Tinggi untuk Sekolah KPM

internet

SEMPORNA – Mulai 1 Julai ini, kerajaan akan menyediakan pakej khas langganan internet jalur lebar talian tetap berkelajuan tinggi untuk sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil, mengumumkan bahawa pakej ini akan ditawarkan melalui pelaksanaan projek Point of Presence (PoP). Projek ini menyediakan internet berkelajuan tinggi yang lebih stabil dan lebih murah berbanding talian mudah alih.

“Pakej ini akan diumumkan dengan lebih terperinci nanti. Mulai 1 Julai, 10,000 sekolah di bawah KPM boleh memilih pakej internet yang lebih laju dan lebih murah,” kata Fahmi ketika berucap di program tinjauan PoP di Menara Balimbang, Sekolah Kebangsaan Balimbang, Pulau Bum Bum.

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil (dua, kanan) melakukan tinjauan pengoperasian menara telekomunikasi di bawah Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) sempena lawatan kerja beliau ke Sabah hari ini. Turut sama Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi Datuk Mohamad Fauzi Md Isa (kanan). - Foto Bernama

Fahmi turut menyatakan bahawa kerajaan berharap infrastruktur telekomunikasi ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh rakyat, terutamanya di Sabah, untuk meningkatkan taraf hidup, melancarkan proses pengajaran dan pembelajaran, serta menerokai gaya hidup baharu yang lebih berkualiti.

Beliau juga menyentuh tentang penambahan akses point seperti wifi tambahan di kawasan tertentu di sekolah. Hal ini kerana capaian internet hanya sampai ke bilik guru, pusat sumber, atau makmal komputer. “Kita boleh bantu tambah beberapa akses point lain dan saya minta Kementerian Komunikasi serta Kementerian Pendidikan meneliti perkara ini,” tambahnya.

Pelaksanaan projek PoP di sekolah luar bandar dan pedalaman seperti SK Balimbang dijadikan sebagai hab penyediaan infrastruktur jalur lebar gentian optik. Projek ini membolehkan komuniti sekitar menikmati perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi yang lebih stabil. Sebanyak 437,000 premis akan tersedia dengan perkhidmatan ini apabila projek PoP fasa satu dan dua siap kelak.

Baca Juga : Kerjasama PBS-STAR Bakal Jadi Realiti

Meningkatkan proses pembelajaran

“Sehingga Mei 2024, sebanyak 1,044 PoP daripada 4,370 PoP telah disiapkan, termasuk 59 PoP di Sabah,” jelas Fahmi.

Beliau menegaskan sokongan infrastruktur jalur lebar gentian optik berkelajuan tinggi ini akan meningkatkan proses pembelajaran di sekolah dengan lebih efektif. Hal ini akan dilakukan melalui akses kepada maklumat dan sumber rujukan yang luas, serta memudahkan perkongsian ilmu pengetahuan.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *