Kebakaran Di Kampung Sentosa, 4 Buah Rumah Musnah Terbakar

sentosa

TAWAU – Satu kebakaran melanda empat buah rumah di Kampung Sentosa telah mencetuskan keriuhan pagi tadi. Kejadian kebakaran dianggarkan berlaku lebih kurang 8 pagi tadi. Pihak Jabatan Bomba Tawau menerima panggilan pada pukul 8.48 pagi.

Ketua Balai Bomba dan penyelamat (BBP) Tawau, Jemishin Ujin berkata, kira-kira pada pukul 8.55 pagi, pasukan bomba tiba di lokasi kebakaran. Seramai 34 anggota dari Jabatan Bomba Tawau, serta empat buah aset digerakkan ke tempat kejadian.

sentosa

Selain itu, beberapa agensi lain turut serta dalam usaha memadamkan kebakaran tersebut. Mereka dibantu oleh 17 orang anggota dari Jabatan Pertahanan Awam (APM), empat anggota polis (PDRM), dua orang dari Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), dan sepuluh anggota dari Pasukan Bomba Komuniti.

Kejadian dilaporkan melibatkan empat buah rumah dengan jumlah 19 penghuni. Kebakaran tersebut menemui cabaran apabila rumah-rumah yang terlibat dibina terlalu rapat, menyukarkan akses masuk ke tempat kejadian.

Dalam usaha memadamkan api, pasukan bomba terpaksa mengatasi jarak sejauh 600 meter dan menggunakan dua aliran dan empat pancutan air, serta satu pancutan tambahan dari pihak bomba komuniti.

Baca Juga : Kerjasama PBS-STAR Bakal Jadi Realiti

Di samping itu, pili bomba yang berada 800 meter dari tempat kejadian turut membantu dalam mengekang kebakaran. Keberanian dan kerjasama dari penduduk kampung setempat juga tidak boleh dinafikan. Kejadian itu dapat dikawal pada pukul 9.45 pagi tadi.

Walau bagaimanapun, tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian tersebut. Namun, insiden ini menimbulkan kesedaran tentang keperluan untuk sentiasa bersedia menghadapi kebakaran.

Penduduk kampung dinasihatkan untuk memastikan mereka dilengkapi dengan alat pemadam api peringkat awal dan mengambil langkah berjaga-jaga dalam penggunaan peralatan memasak. Dengan kesedaran dan persediaan yang mencukupi, kita dapat mengurangkan risiko kebakaran dan menjaga keselamatan diri dan komuniti.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *