Tabung Haji Peruntuk Lebih RM37 Juta Sedia Makanan Jemaah Haji

haji

MAKKAH – Tabung Haji (TH) telah memperuntukkan dana sebanyak SAR30 juta (RM37.54 juta) untuk menampung penyediaan dua juta pek makanan bagi kegunaan 31,600 jemaah Haji untuk musim 1445H/2024H.

Ketua Rombongan Haji, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman, mengakui bahawa peningkatan kos bahan mentah dan kos pengangkutan menjadi cabaran utama. Namun demikian, TH tetap mengekalkan harga kontrak yang sama dengan penyedia makanan.

haji

Syed Saleh turut menekankan bahawa penyedia makanan harus mematuhi piawaian antarabangsa dalam pengurusan keselamatan makanan. Dalam pelaksanaan tugas mereka, penyedia makanan di Makkah dan Madinah perlu memastikan bahawa proses penyediaan makanan dilaksanakan dengan selamat dan memenuhi standard keselamatan makanan antarabangsa.

Unit Kesihatan Awam TH akan menjalankan pemeriksaan berkala bagi memastikan pematuhan kepada piawaian kesihatan dan keselamatan makanan. Proses pemantauan ini termasuk pengawasan terhadap peralatan, perparitan, serta pengurusan sisa.

Syed Saleh juga menekankan bahawa penyedia makanan perlu memperoleh kelulusan daripada pihak berkuasa tempatan. Kelulusan ini juga termasuk daripada pejabat Gabenor Makkah dan Bandaraya Makkah, sebelum memulakan operasi mereka.

Baca Juga : Parti Kelapan Di Dalam Gabungan Rakyat Sabah

Beliau menyatakan bahawa proses pemilihan bahan mentah serta pemprosesan makanan harus dilakukan dengan teliti. Setiap langkah dalam penyediaan makanan perlu dipantau dengan rapi demi memastikan keselamatan dan kualiti makanan yang disediakan.

Dalam menambahbaik lagi tahap keselamatan dan kualiti makanan, Syed Saleh menegaskan bahawa semua kenderaan penghantar makanan perlu dilengkapi dengan peranti GPS. Hal ini bagi memudahkan pengesanan lokasi dan memastikan penghantaran tepat pada waktunya.

Langkah-langkah seperti ini menunjukkan komitmen TH dalam memastikan penyediaan makanan untuk jemaah Haji berjalan dengan lancar dan selamat.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *