Seruan Malaysia untuk Tindakan Bersama Bina Semula Gaza

gaza

KUALA LUMPUR – Malaysia telah menyeru semua negara dan pihak berkepentingan untuk bersatu dalam usaha membina semula Gaza yang hancur akibat konflik dan peperangan yang berlanjutan selama lapan bulan.

Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan, menegaskan bahawa semua pihak yang berkaitan mesti menggunakan segala sumber yang diperlukan serta pengetahuan teknologi untuk memulih dan membangunkan semula wilayah yang dilanda konflik tersebut.

Beliau menyatakan bahawa tindak balas kemanusiaan yang menyeluruh serta strategi pemulihan dan pembinaan semula Gaza mesti direalisasikan. Namun, yang lebih penting adalah menangani punca konflik, yakni penafian hak penduduk Palestin dan pendudukan berterusan Israel di tanah Palestin.

Caretaker Negeri MB Mohamad Hasan wins Rantau unopposed

“Realiti kejam di lapangan ialah masih tiada jaminan keselamatan dan penyampaian bantuan tanpa halangan. Serangan udara Israel bukan sahaja menjejaskan konvoi bantuan Malaysia, namun juga merobohkan pusat pengedaran kami. Hal ini mengakibatkan kematian sukarelawan dan kemusnahan keperluan bantuan,” kata Mohamad.

Beliau menegaskan bahawa hak Palestin sebagai ahli penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mesti direalisasikan. Israel, katanya, mesti bertanggungjawab melalui pendekatan reparatif dalam membina semula Gaza dan segala kerosakan terhadap rakyat Palestin.

Baca Juga : Parti Kelapan Di Dalam Gabungan Rakyat Sabah

Dalam pada itu, Malaysia dengan kerjasama lebih daripada 50 badan bukan kerajaan (NGO) telah menghantar lebih 5,000 tan bantuan penting kepada Gaza. “Kami akan meneruskan sokongan kemanusiaan ini bersama-sama dengan PBB dan rakan kongsi yang lain,” katanya. Selain itu, Malaysia turut menuntut penyelesaian konflik di Palestin secara aman menerusi genjatan senjata serta-merta.

Kesimpulannya, dunia perlu mengambil tindakan segera dan bersama untuk membina semula Gaza. Hanya melalui usaha kolektif dan komitmen terhadap hak dan kesejahteraan rakyat Palestin, keamanan dan kestabilan dapat dicapai di wilayah yang berkonflik ini.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *