Krisis politik Sabah, ini jawapan tegas Ketua Menteri
KOTA KINABALU: Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengesahkan beliau kekal sebagai Ketua Menteri Sabah selepas masih mendapat majoriti sokongan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Ketika ditemui pemberita di kediaman rasminya, Mohd Shafie berkata segala kemelut politik yang berlaku hari ini (Rabu) dan intipati mesyuarat tertutup malam ini akan diumumkan esok (Khamis).

YAKIN MASIH PUNYAI MAJORITI

“Saya masih ketua menteri (Sabah) dan masih memiliki majoriti (ADUN).

“Esok ada satu sidang media dan semua akan saya ulas mengenai keadaan ini,” katanya secara ringkas.

Mesyuarat tertutup di kediaman Mohd Shafie itu dihadiri ADUN dan Ahli Parlimen Pakatan Harapan.

[ TERKINI #PolitikSabah ] Menurut wakil Astro AWANI Sabah, @syahhairizal Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri @mohdshafieapdal yakin bahawa beliau masih mempunyai mandat yang cukup untuk mengemudi negeri di bawah bayu.

Ini situasi di perkarangan kediaman beliau.#Malaysia2020 pic.twitter.com/OajVXPd2ca

— 🇲🇾Astro AWANI🇲🇾 (@501Awani) July 29, 2020


Terdahulu, bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman mengadakan sidang media di kediamannya di Luyang, Kota Kinabalu dan mendakwa memiliki majoriti untuk membentuk kerajaan Sabah yang baharu.


ADUN WARISAN MENYOKONG MUSA

Pada sidang media itu terdapat beberapa ADUN Warisan hadir dan menyatakan sokongan kepada Musa.

Tambah Musa, kumpulan yang diketuainya akan bergerak ke Istana Negeri untuk mengemukakan Surat Akuan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang akan ditandatangani dalam tempoh terdekat.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri, Datuk Christina Liew mengesahkan kepada portal Malay Mail bahawa Mohd Shafie kekal sebagai Ketua Menteri Sabah.

Kredit : AstroAwani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *