Lawatan Menteri Kesihatan Ke Tawau Dijangka Esok

Menteri Kesihatan dijadualkan akan melakukan tinjauan vaksinasi Covid-19 di pulau Semporna dan mengunjungi Hospital Tawau, setelah mengunjungi Hospital Queen Elizabeth di Kota Kinabalu dan Hospital Papar. 


Khairy Jamaluddin dijadual mengunjungi Tawau dan Semporna esok selepas melawat ibu negeri Sabah, Kota Kinabalu hari ini, yang sedang mendahului dengan jumlah kes tertinggi di Sabah setakat ini. 

Menteri Kesihatan akan bertemu dengan Ketua Menteri Sabah Hajiji Noor dan akan bertemu dalam satu perjumpaan Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 Sabah (CITF) pagi ini, sebelum lawatan kerja ke Hospital Queen Elizabeth di Kota Kinabalu dan Hospital Papar yang berdekatan petang ini.

Menurut jadual Khairy di Sabah, Menteri Kesihatan kemudian akan terbang ke Tawau pagi esok dan kemudian pergi ke Semporna, di mana dia akan melihat aktiviti jangkauan vaksinasi Covid-19 di sebuah pulau di Semporna.

Kemudian, esok petang, Khairy dijadualkan untuk melakukan lawatan kerja ke Hospital Tawau dan hospital lapangan sebelum terbang kembali ke Kuala Lumpur.

Sabah, merupakan negeri yang mencatatkan kedudukan terendah dalam jumlah proses vaksinasi. Negeri ini telah mencatatkan lebih dari 2,000 jangkitan dan kematian koronavirus setiap hari dalam dua digit sejak 17 Ogos.

Dari 251 kematian Covid-19 yang dicatatkan di negeri ini dalam tujuh hari terakhir, 116 mangsa, atau 46 peratus, meninggal dunia sebelum menerima rawatan perubatan.

Dalam 14 hari terakhir dari 22 Ogos hingga 4 September, Kota Kinabalu melaporkan jumlah kes Covid-19 tertinggi pada 7,698 jangkitan, diikuti oleh Sandakan (3,830), Papar (2,630), dan Tawau (2,416). Semporna melaporkan angka kes terendah pada 120 jangkitan.

Pada 31 Ogos, berdasarkan data rasmi, liputan vaksin Covid-19 di Sabah sangat berbeza dengan kadar vaksinasi yang jauh lebih tinggi di pantai barat daripada pantai timur. Kadar inokulasi penuh berkisar antara 90 peratus populasi dewasa di Beaufort hingga sekitar 18 peratus di Kinabatangan.

Di Semporna, kira-kira 34 peratus populasi orang dewasa telah menerima vaksinasi Covid-19 lengkap pada 31 Ogos.

Sumber : Code Blue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *