Awas Varian BA.5.2 & Varian BF.7

Mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sejak Februari 2022, lebih 98% varian SARS-CoV-2 yang menular di dunia adalah jenis Omicron dan hasil mutasi terutama pada domain reseptor-pengikat (receptor binding domain-RBD) dalam kalangan VOC Omicron telah menghasilkan pelbagai jenis sub susur galur (sublineage).

Varian BA.5.2 dan varian BF.7 merangkumi lebih kurang 80% daripada varian yang menular di negara China turut telah dikesan di Malaysia.

Langkah Kesihatan Untuk Orang Ramai

Langkah-langkah kesihatan awam yang perlu diambil adalah masih sama seperti yang diambil untuk VOC-LUM sebelum ini.
Oleh itu, orang ramai adalah dinasihatkan agar terus mematuhi saranan serta nasihat-nasihat kesihatan yang sering ditekankan iaitu;
• Elakkan 3S
• Amalkan 3W
• Amalkan TRIIS
• Jalani ujian COVID-19 sekiranya bergejala;
• Individu yang belum menerima dos penggalak vaksin COVID-19 dinasihatkan agar segera mendaftar dan mendapatkan vaksin bagi melindungi diri dan orang tersayang

Kementerian Komunikasi dan Digital on Twitter ...

May be an image of text that says "KEMENTERIANKESIHATANMALAYSIA VARIAN BA.5.2 DAN VARIAN BF.7 Merangkumi lebih kurang 80% daripada varian yang menular di negara China pada masa ini. Terdapat sebanyak 4,148 kes dijangkiti dengan BA.5.2 dan 3 kes yang dijangkiti dengan BF.7 di Malaysia, setakat 31 Disember 2022. Belum ada data yang dapat mengaitkan peningkatan bilangan kes kemudaratan atau kematian dengan varian ini. Patuhi saranan serta nasihat-nasihat kesihatan yang sering ditekankan bagi mencegah jangkitan COVID-19 UKK"

Sumber: Fb KKM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *