Pemberian Khas Sabah dan Sarawak RM300 Juta Tahun 2023

pemberian khas sabah

Kuala Lumpur : Pemberian khas kepada Sabah dan Sarawak pada tahun 2023 telah disempurnakan semalam. Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, pelaksanaan semakan kadar amaun pemberian khas melalui penyelesaian secara interim itu telah diwartakan.

Dalam kenyataan hari ini, Anwar menyatakan bahawa peningkatan amaun pemberian khas yang baharu ini telah diumumkan melalui Perintah Perlembagaan Persekutuan bagi kedua-dua negeri, Sabah dan Sarawak pada 24 November 2023.

Pemberian khas kepada Sabah, Sarawak telah disempurnakan - PM

Kredit gambar : Berita Harian

Beliau menjelaskan bahawa persetujuan antara kerajaan Persekutuan bersama kerajaan kedua-dua negeri telah dicapai untuk meninjau semula kadar pemberian khas mengikut Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan, mulai tahun 2023. Ini merupakan tindakan sementara sementara proses penentuan kadar pemberian khas jangka panjang sedang berlangsung.

Keputusan peningkatan kadar pemberian khas ini turut telah dibicarakan dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 (MTP-MA63) pada 20 Januari 2023 dan telah dimasukkan dalam Belanjawan 2024.

Baca Juga : Tumpu Beri Kefahaman Tugas ESSCOM

Pada Mesyuarat Majlis Tindakan Pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 (MTP-MA63) pada Januari 20, 2023, diperakui penyelesaian sementara yang diperlakukan dalam Belanjawan 2024. Kenaikan pemberian khas kepada Sabah dan Sarawak sebanyak RM300 juta mulai 2023 adalah suatu langkah signifikan berbanding kadar sebelumnya.

Kadar interim ini melonjak daripada RM16 juta setahun bagi Sarawak sejak 1969 dan RM125.6 juta bagi Sabah pada 2022. Komitmen Kerajaan Persekutuan bersama kerajaan negeri Sabah dan Sarawak untuk meneruskan perundingan. Selain itu untuk melaksanakan semakan semula kadar pemberian khas di bawah Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan ditegaskan. Kajian semula ini akan mengambil kira keperluan dan keadaan kewangan, memastikan kesesuaian dengan kos perkhidmatan negeri.

Sumber : Berita Harian

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *