Pesta Cahaya Tawau Memukau Hati Masyarakat


TAWAU – Keamanan dan keharmonian di negeri kita adalah suatu harta yang sangat berharga yang perlu dijaga oleh semua lapisan masyarakat. Ini disebabkan oleh keamanan yang kita nikmati. Perkara ini memungkinkan setiap perayaan besar dirayakan bersama-sama dengan penuh keriangan tanpa mengira kaum atau agama. Pengerusi DAP Sabah, Datuk Frankie Poon Ming Fung, yang juga merupakan ADUN Papat, sangat gembira menyaksikan sambutan perayaan Tahun Baharu Cina, Hari Raya Aidilfitri, dan Krismas di negeri ini disambut dengan penuh persefahaman dan rasa hormat antara satu sama lain. Beliau menyuarakan pandangan positif ini ketika ditemui dalam Pesta Cahaya Antarabangsa Tawau 2024 sempena Tahun Baharu Cina.

pesta cahaya tawau

Acara pembukaan Pesta Cahaya ini menarik kira-kira 3,000 hadirin, yang turut memeriahkan suasana dengan pelbagai persembahan kebudayaan masyarakat Cina. Momen ini tidak hanya menjadi perayaan semata-mata, tetapi juga merupakan ungkapan kebersamaan dan kepelbagaian dalam kalangan penduduk tempatan.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Turut hadir dalam acara ini adalah Menteri Pembangunan dan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah, yang juga ADUN Luyang, YB Datuk Phoong Jin Zhe. Kehadiran pemimpin-pemimpin ini menunjukkan sokongan dan penghargaan terhadap kebudayaan dan perpaduan di negeri Sabah.

pesta cahaya tawau

Dengan pelaksanaan pesta yang berlangsung, Kerajaan negeri memperlihatkan semangat untuk memupuk perpaduan di kalangan masyarakat serta menghargai kepelbagaian budaya yang menjadi kekuatan dan keindahan di negeri Sabah.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *