Program MEKAR JPN: Bantu Rakyat Dapat Dokumen Pengenalan Diri

program mekar jpn

KALABAKAN – Program Menyemai Kasih Rakyat (MEKAR) telah diperkenalkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di Negeri Sabah sebelum ini. Program ini menjadi penyelesaian kepada rakyat yang memerlukan dokumen pengenalan diri. Hingga 30 November 2023, MEKAR di Negeri Sabah telah menjalankan 125 program, menerima 2,785 permohonan dan memberikan 6,278 sesi khidmat nasihat. Program ini juga dijalankan secara bersama untuk perasmian cawangan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) cawangan Kalabakan.

program Mekar jpn

Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Andy Suryady, menyuarakan kegembiraan dengan pembukaan JPN Cawangan Kalabakan. Ini menunjukkan komitmen kerajaan dalam menangani isu rakyat di pedalaman. Pembukaan cawangan ini juga merupakan langkah signifikan dalam usaha kerajaan pusat dan negeri untuk membangunkan kawasan Kalabakan, yang semakin strategik dengan pembukaan Kalimantan sebagai ibu negara Indonesia.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalui Sukan Futsal

Dalam temu ramah bersama ADUN Sebatik, Hassan A. Ghani, beliau menggambarkan pembukaan cawangan JPN di Kalabakan sebagai “hadiah besar untuk rakyat dan masyarakat di daerah ini”. Penduduk di daerah Kalabakan, terutama yang tinggal di kawasan pedalaman seperti Serudung, kini mempunyai akses kepada perkhidmatan JPN melalui cawangan baru ini. Ini memudahkan mereka untuk mendapatkan dokumen penting seperti kad pengenalan dan surat lahir.

program mekar jpn

Pengenalan cawangan JPN di Kalabakan menjadi langkah penting dalam membantu individu yang sebelum ini tidak mempunyai dokumen pengenalan diri. Hal ini memberikan peluang dan akses yang mudah kepada perkhidmatan kerajaan bagi semua lapisan masyarakat di kawasan pedalaman. Kewujudan infrastruktur ini membawa harapan baru untuk pembangunan di Kalabakan.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *