Perkembangan Terkini Wabak Pneumoniae di Indonesia

LUAR NEGARA, Indonesia – Kerajaan Indonesia baru-baru ini mengesahkan kes pertama wabak pneumoniae, yang sebelum ini menjadi perhatian di China. Wabak ini diketahui boleh menyebabkan radang paru-paru yang serius.

Pengesahan pertama mengenai kes ini diterima melalui laporan dari Perkhidmatan Kesihatan DKI Jakarta. Hal ini seperti yang diumumkan oleh Siti Nadia Tarmizi, Ketua Biro Komunikasi dan Perkhidmatan Awam Kementerian Kesihatan. Pada masa ini, kerajaan sedang mengesahkan bilangan kes yang lebih tepat.

Wabak Pneumoniae

Nadia menyatakan, “Sudah ada laporan, tetapi hanya secara lisan dari DKI Jakarta. Dan hari ini akan disahkan oleh Dinas Kesihatan DKI Jakarta serta melakukan pemeriksaan epidemiologi.” Beliau menambah bahawa simptom yang biasa dialami oleh pesakit yang dijangkiti radang paru-paru termasuk sesak nafas, demam, dan selesema.

Simptom ini merupakan ciri-ciri jangkitan saluran pernafasan, terutama radang paru-paru. Nadia menegaskan bahawa penyebab pneumoniae ini bukanlah bakteria atau wabak baru seperti COVID-19 atau Ebola, dan kaedah pengesanan dan rawatannya sudah sedia ada.

Baca Juga : Lesen Memandu Kelas B2

Dalam menangani isu ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberikan arahan untuk memantau dan mengawasi kes radang paru-paru ini dengan lebih rapi untuk mengelakkan lonjakan kes yang besar. Nadia menjelaskan, “Mycoplasma pneumonia bukan penyakit baru seperti COVID-19. Penyakit ini (sebelum ini) sudah ada dan sudah ada penawarnya.”

Bagi mencegah jangkitan, Nadia menyarankan dua langkah mudah, iaitu menjalani gaya hidup bersih dan sihat, serta mendapatkan imunisasi rutin untuk kanak-kanak. Amalan hidup bersih termasuklah memakai pelitup muka terutama jika sakit, mencuci tangan dengan kerap, menjaga kualiti udara, dan mengelakkan dari asap rokok.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *