Peningkatan 10% Kes Kematian Akibat Demam Denggi di Sabah Tahun Lalu

demam denggi


KOTA KINABALU – Sabah mencatatkan peningkatan sebanyak 10 peratus dalam kes kematian yang disebabkan oleh komplikasi demam denggi pada tahun lalu. Kes ini telah naik kepada 11 kes berbanding tahun sebelumnya.

Datuk Dr Asits Sanna, Pengarah Jabatan Kesihatan Sabah, menyatakan bahawa peningkatan ini menunjukkan peningkatan sebanyak 0.16 peratus dalam kadar kematian akibat penyakit ini pada tahun lalu.

“Dari catatan kami, tiga kes kematian akibat penyakit ini telah direkodkan di Sandakan; dua kes di Kunak. Tambahan satu kes bagi setiap kawasan di Papar, Semporna, Kudat, Nabawan, Putatan, dan Tuaran,” beliau menyatakan dalam satu kenyataan hari ini.

Dr Asits turut mengatakan bahawa jumlah kes di Sabah pada tahun lalu menunjukkan penurunan sebanyak 1.8 peratus kepada 6,983 kes hingga Minggu Epidemiologi 52 (ME52). Sebanyak 7,110 kes yang dilaporkan pada tahun sebelumnya.

demam denggi

Pentingnya aktiviti pemusnahan

Beliau menyeru kepada penduduk negeri ini untuk mengambil langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan demam denggi. Terutama sepanjang bulan ini dan bulan depan yang menjangka curahan hujan kerap akibat musim Monsun Timur Laut (MTL).

Dr Asits menekankan pentingnya aktiviti pemusnahan dan pembersihan kawasan sekitar rumah setiap 10 minit setiap minggu. Beliau turut menambah saranan mengadakan gotong-royong di kawasan kediaman masing-masing.

“Selain itu, amalkan penggunaan repelan dan semburan aerosol bagi melindungi diri dari gigitan nyamuk. Terutamanya pada waktu nyamuk aktif seperti awal pagi dan petang.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Gejala demam denggi

“Jika mengalami gejala demam denggi seperti demam, sakit sendi, tulang, otot, sakit kepala yang kuat, dan sakit di belakang mata, sila dapatkan rawatan awal di pusat kesihatan terdekat,” pesan beliau.

Dr Asits juga menyarankan orang ramai untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai penyakit ini melalui aplikasi iDengue atau melalui laman sesawang iDengue di https://idengue.mysa.gov.my.

“Kesedaran mengenai bahaya demam denggi amat penting. Jika tidak ada nyamuk Aedes, maka tidak akan wujudnya penyakit demam denggi, chikungunya, dan zika,” katanya dengan tegas.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *