Malaysia Diberi Kuota 31,600 Jemaah Haji Tahun Ini


PUTRAJAYA – Kerajaan Arab Saudi telah menetapkan jumlah kuota untuk jemaah haji Malaysia sebanyak 31,600 bagi musim haji tahun ini. Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), menyatakan bahawa kenyataan tersebut telah diumumkan oleh Menteri Haji dan Umrah Arab Saudi, Dr Tawfiq Fawzan Al-Rabiah, semasa majlis menandatangani Memorandum Aturan Urusan Haji 1445H/2024 di Jeddah, Arab Saudi.

Ibadah haji merupakan salah satu rukun Islam yang diwajibkan ke atas umat Islam yang mampu untuk menjalankannya. Setiap tahun, jutaan umat Islam dari seluruh dunia berkumpul di Tanah Suci untuk melaksanakan ibadah ini. Malaysia turut menyertai ibadah ini dalam jumlah yang telah ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi.

kuota jemaah haji

Menurut beliau, dalam pertemuan itu, terdapat perbincangan mengenai kandungan memorandum yang merangkumi urusan pengurusan jemaah haji, termasuk aspek penerbangan, penginapan, serta penyediaan makanan dan minuman semasa mereka menjalankan ibadah haji di Tanah Suci. Kuota haji Malaysia pada tahun sebelumnya juga adalah seramai 31,600 orang.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Mohd Na’im menekankan bahawa perbincangan turut merangkumi aspek Masyair, termasuk pengangkutan untuk jemaah dan petugas haji. Selain itu, persediaan bagi pengurusan kesihatan jemaah haji juga menjadi perbincangan utama.

Beliau ketika ini sedang berada di Jeddah, Arab Saudi, untuk menghadiri Persidangan Haji dan Umrah 2024 yang dianjurkan oleh Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *