Usaha Masyarakat Tawau: Sokongan Luar Biasa untuk Mangsa Kebakaran


TAWAU – YB Rina Hj Jainal, wakil rakyat setempat, ADUN Kukusan mengadakan lawatan menyantuni mangsa kebakaran di Taman Victoria. Mereka kini ditempatkan di Pusat Penempatan Sementara (PPS) di Dewan Serbaguna Kompleks Sukan Tawau.

Dalam temu ramah bersama mangsa, YB Rina Hj Jainal menyatakan kebimbangan dan simpatinya terhadap kesulitan yang dihadapi oleh mereka. Sebagai bentuk sokongan, beliau mengumumkan sumbangan sebanyak RM500 kepada setiap ketua isi rumah mangsa yang terlibat dalam tragedi kebakaran tersebut.

mangsa kebakaran

Sumbangan ini turut disertai dengan bantuan dari Jabatan Kebajikan yang menyumbangkan kit keperluan kebakaran, termasuk bakul makanan. Sebelum ini, National Disaster Management Agency (NADMA) juga telah menyumbangkan bakul makanan sebagai usaha membantu mangsa kebakaran.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

NADMA akan menyalurkan sumbangan kewangan sebanyak RM1000 selepas ini untuk membantu meringankan beban mangsa. Selain daripada sumbangan kerajaan dan agensi kerajaan, pihak luar juga turut memberikan sumbangan. NK Gallery menyumbangkan tudung, Asmaul Husna menyumbangkan telekung, dan beberapa NGO lain turut memberikan sumbangan wang tunai sebanyak RM100 untuk setiap keluarga yang terjejas.

mangsa kebakaran

Selain daripada itu, sumbangan berupa kain batik dan pelikat juga dihulurkan sebagai sebahagian dari inisiatif membantu mangsa. Segala sumbangan ini diharap dapat memberikan manfaat kepada mereka yang kini berada dalam keadaan sukar.

PPS di Dewan Serbaguna Kompleks Sukan Tawau dijangka akan beroperasi selama 3 hari sahaja. Bagi mereka yang masih tidak mendapat tempat untuk berteduh, Dewan Rukun Tetangga Taman Victoria turut menyediakan ruang penempatan sementara bagi mangsa yang memerlukan. Semua pihak dijemput untuk memberikan sokongan dan bantuan kepada mangsa kebakaran ini dalam usaha pemulihan mereka.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *