YUM Buktikan Keberkesanan: Tonjolkan Usahawan Wanita Sabah


TAWAU – Yayasan Usaha Maju (YUM), sebuah agensi kerajaan di Sabah, telah berjaya membuktikan keberkesanan programnya yang memberi manfaat kepada pelbagai golongan wanita, termasuk surirumah, ibu tunggal, peniaga kecil-kecilan, petani, penternak, nelayan, dan usahawan kecil. Program ini memberikan bantuan modal kepada wanita tersebut untuk mengembangkan pelbagai kegiatan ekonomi yang dapat meningkatkan pendapatan mereka.

Sebuah majlis makan tengahari dan penyampaian anugerah baru-baru ini telah diadakan untuk mengiktiraf kecemerlangan usahawan yang menerima bantuan dan bimbingan dari Yayasan Usaha Maju. Majlis ini bertujuan memberikan pengiktirafan kepada usahawan yang telah berjaya mengembangkan perniagaan mereka di bawah bantuan YUM.

Para usahawan wanita diharapkan dapat mengambil peluang yang disediakan oleh program ini untuk memajukan perniagaan mereka. Yayasan ini memberikan sokongan untuk meningkatkan perniagaan mikro ke peringkat industri kecil dan sederhana. Pelbagai kemudahan disediakan oleh kerajaan untuk memastikan kejayaan usahawan dalam pelbagai sektor ekonomi.

Datuk Nizam Hj Abu Bakar Titingan, ADUN Apas, yang turut hadir dalam majlis, memberikan nasihat kepada para peminjam untuk bertanggungjawab dalam pembayaran semula pinjaman. Beliau menyatakan bahawa pembayaran semula ini dapat membantu lebih ramai usahawan untuk memulakan atau memajukan perniagaan mereka.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Yayasan Usaha Maju, di bawah pimpinan Tuan Rosli selaku Pengarah Urusan, telah berjaya melaksanakan tanggungjawabnya dengan cemerlang. Dalam Bajet Kerajaan Sabah 2024, terdapat peningkatan sedikit dalam pemberian bajet kepada YUM, menunjukkan pengiktirafan terhadap peranan YUM yang penting.

Sejak penubuhannya, YUM telah membantu seramai 5,418 usahawan melalui pelbagai programnya. Selain memberikan pinjaman mikro untuk perniagaan, YUM turut menyediakan skim pinjaman samping seperti pembinaan rumah, pendidikan, dan lain-lain.

Majlis makan tengahari ini tidak hanya memberikan anugerah kepada usahawan berjaya tetapi juga membuka peluang untuk merapatkan hubungan antara kakitangan YUM dan peminjam. Ini adalah satu langkah positif dalam mewujudkan komuniti usahawan yang kukuh dan berdaya tahan di Sabah.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *