Melonjakkan Hubungan Sabah-UK


KOTA KINABALU : United Kingdom (UK) berhasrat untuk memperkuat kerjasama dengan Sabah dalam industri pelancongan. Perkara ini diperkatakan oleh Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia, Ailsa Terry. Beliau menyatakan hasrat untuk meningkatkan jumlah pelancong dari kedua-dua pihak. Setelah itu, Kerajaan UK telah membuat perubahan pada nasihat perjalanan ke Sabah tahun lepas untuk memudahkan warga British melancong ke negeri ini.

Terry menjelaskan bahawa perubahan tersebut merangkumi pengurangan kawasan yang terlibat. Hal ini membolehkan pelancong mengembara ke kawasan yang lebih besar di negeri ini. Ini diharapkan dapat mendorong lebih ramai pelancong dari UK untuk mengunjungi Negeri Di Bawah Bayu ini.

Selepas melakukan kunjungan hormat kepada Yang Dipertua Negeri, Tun Juhar Mahiruddin di Istana Seri Kinabalu, Terry menggariskan bahawa selain daripada kerjasama dalam bidang pelancongan, UK juga berminat untuk bekerjasama dengan negeri ini dalam bidang-bidang lain seperti perniagaan, perdagangan, pelaburan, iklim, dan pemuliharaan alam sekitar.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Media pada tahun lepas melaporkan bahawa Kerajaan UK telah menyemak semula nasihat perjalanan ke timur Sabah. Perkara ini adalah langkah positif yang mencerminkan peningkatan keadaan keselamatan di sana. Terry yang berkata-kata dalam bahasa Melayu juga menambah bahawa lawatannya ini adalah yang pertama kali selepas 10 tahun, dan beliau jatuh cinta dengan keindahan Sabah.

Dalam lawatannya, Terry juga melakukan kunjungan hormat kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor di Menara Kinabalu. Beberapa isu dibincangkan termasuk mengukuhkan hubungan dan meningkatkan perdagangan. Selain itu, terdapat juga isu lain seperti pelaburan syarikat British, membawa universiti British untuk membuka cawangan baru, program ijazah berkembar dengan Kolej Universiti Yayasan Sabah, keselamatan, dan pelancongan.

Rujukan : Berita Harian

——————-

Portal Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *