Pilihanraya Indonesia 2024 : Bakal Diterajui Pemimpin Baharu

pilihanraya indonesia


LUAR NEGARA, INDONESIA – Hari ini, Pilihanraya Indonesia telah dilaksanakan, salah satu sistem demokrasi terbesar di dunia dengan lebih daripada 205 juta penduduk yang layak mengundi. Ini adalah salah satu daripada pemilihan pemimpin paling rumit, melibatkan lima kertas undian. Walaupun pengiraan rasmi mungkin mengambil masa lebih daripada satu hari, kita jangka jumlah undian tidak rasmi akan diumumkan petang ini.

Analisis sebelum ini meramalkan bahawa lebih banyak orang akan mengundi kali ini berbanding Pemilihan Umum Indonesia (PEMILU) 2019. Ini kerana negara ini akan memiliki presiden baru menggantikan Joko Widodo.

pilihanraya Indonesia

Tempat pengundian, yang membenarkan kira-kira 200 orang pengundi, kebanyakannya di khemah khas di setiap desa atau kelurahan. Ini adalah langkah keselamatan dalam pandemik.

Pagi tadi, pemimpin dan calon Pemilu 2024 mengundi di kampung halaman mereka. Calon pertama, Anies Rasyid Baswedan, menunjukkan semangat dengan menolak kerusi roda di TPS 60 Jalan Lebak Bulus 2, Cilandak Barat, Jakarta Selatan. Presiden Indonesia, Joko Widodo, mengundi di Gambir, Tengah Jakarta.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Calon ketiga, Ganjar Pranowo, mengundi di Semarang, Jawa Tengah. Calon kedua, Prabowo Subianto, mengundi berhampiran kediamannya di Hambalang, Bogor, Jawa Tengah. Ini menunjukkan proses demokrasi yang lancar dan penyertaan tinggi dari rakyat Indonesia.

Rujukan : Berita Harian

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *