TH Teruskan Persiapan Musim Haji 2024 – Naim

KUALA LUMPUR : Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi akan berkolaborasi secara rapat dengan Kerajaan Malaysia untuk memastikan keselamatan jemaah haji dan umrah dari Malaysia terjamin. Hal ini berikutan perkembangan terkini serangan balas Iran terhadap Israel.

Datuk Dr. Mohd Na’im Mokhtar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), menegaskan bahawa Tabung Haji (TH) masih dalam proses persiapan untuk musim haji 2024 seperti yang telah dirancang.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau menyeru kepada semua pihak untuk tetap tenang. Selain itu, sentiasa merujuk kepada maklumat yang sahih dari pihak berkuasa.

haji

Beliau menambah bahawa Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) akan terus memantau situasi semasa di Asia Barat selepas serangan balas Iran terhadap Israel semalam.

Dr. Mohd Na’im menegaskan bahawa serangan itu telah meningkatkan ketegangan yang berterusan sejak lebih tujuh bulan lalu. Hal ini turut diakibatkan tindakan kezaliman rejim Zionis Israel terhadap penduduk Palestin yang tidak bersalah.

Baca Juga : Dun Kukusan Perlu Projek PPR

Serangan Iran terhadap Israel dipandang sebagai tindak balas terhadap serangan ke atas bangunan konsulat Iran di Damsyik, Syria. Kejadian ini berlaku pada 1 April lalu yang mengorbankan tujuh Pengawal Revolusi, termasuk dua jeneral.

Sejak kejadian tersebut, Tehran telah bersumpah untuk membalas dendam terhadap serangan yang disifatkan sebagai tindakan Israel. Ayatollah Ali Khamenei, Pemimpin Tertinggi Iran, telah berjanji bahawa rejim Israel yang jahat akan dihukum.

Media Iran menggambarkan serangan ke atas Israel sebagai kompleks kerana melibatkan sekutu Iran di Yaman, Lubnan, dan Iraq.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *