Perdana Menteri Anwar Ibrahim Memulakan Lawatan Rasmi Ke Uzbekistan

uzbekistan

TASHKENT: Datuk Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia, tiba di Uzbekistan hari ini untuk memulakan lawatan rasmi selama tiga hari, yang bertujuan untuk memperkukuhkan hubungan dua hala dalam pelbagai bidang antara kedua-dua negara.

Pesawat khas yang membawa Perdana Menteri dari Kazakhstan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Tashkent pada jam 2.15 petang waktu tempatan (5.15 petang waktu Malaysia). Sebaik tiba, beliau disambut oleh Perdana Menteri Uzbekistan, Abdulla Nigmatovich Aripov, Menteri Luar Uzbekistan, Bakhtiyor Saidov, Datuk Bandar Tashkent, Shavkat Umrzakov, serta Duta Besar Malaysia ke Uzbekistan, Ilham Tuah Illias.

uzbekistan

Menurut kenyataan Kementerian Luar, lawatan rasmi ini diadakan atas jemputan Presiden Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev. Uzbekistan merupakan destinasi terakhir dalam lawatan Anwar ke tiga negara di Asia Tengah. Sebelum ini, beliau telah melawat Kyrgyzstan dan Kazakhstan.

Semasa lawatannya, Perdana Menteri akan ditemani oleh Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hassan. Selain itu, turut ditemani oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz; Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing; serta Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar.

Selepas tiba di lapangan terbang, Perdana Menteri akan berangkat ke Istana Presiden Kuksaroy untuk mengadakan mesyuarat dua hala. Mesyuarat ini akan membincangkan hubungan antara Malaysia dan negara ini serta meneroka bidang kerjasama yang berpotensi.

Baca Juga : Kerjasama PBS-STAR Bakal Jadi Realiti

Esok, beliau dijadualkan melawat Kompleks Imam Hazrati yang menyimpan manuskrip asal Khalifah Usman Quran (Mashaf Uthmani) – yang tertua di dunia.

Setelah mengunjungi Tashkent, Anwar akan berlepas ke Samarkand. Beliau akan menyampaikan ucapan di Forum Perniagaan Uzbekistan-Malaysia Peringkat Tinggi yang akan diadakan di Kompleks Pelancongan Jalan Sutera Samarkand.

Sejak tahun 1992, Malaysia dan Uzbekistan telah menikmati hubungan rapat yang terjalin antara kedua-dua negara.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *