Kerajaan Negeri Tegas Tidak Berkompromi Terhadap Tuntutan 40 Peratus Hasil Negeri

tuntutan

KOTA KINABALU : Kerajaan negeri Sabah menegaskan pendiriannya untuk tidak berkompromi dalam isu tuntutan 40 peratus hasil yang dikutip Kerajaan Persekutuan di negeri ini, seperti yang termaktub dalam Perkara 112C dan 112D Perlembagaan Persekutuan.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, menekankan bahawa isu ini adalah kritikal. Kini berada di bawah bidang kuasa Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal MA63 yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof.

tuntutan

Menurut Hajiji, pada masa ini hanya terdapat pengaturan sementara di mana negeri Sabah menerima lebih banyak hasil berbanding sebelum ini. Namun, ini adalah langkah sementara sementara menunggu rundingan lanjut antara kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan. Hal ini bagi memastikan tuntutan hak Sabah dipenuhi sepenuhnya.

Hajiji juga menyatakan bahawa Sabah menghormati prosiding Mahkamah Rayuan berkaitan isu ini. Beliau mengiktiraf peranan penting mahkamah dalam menggalakkan kedaulatan undang-undang yang adil dan saksama.

Baca Juga : Kerjasama PBS-STAR Bakal Jadi Realiti

Sekiranya tiada persetujuan atau penyelesaian dicapai antara kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan mengenai pemberian khas tersebut, seorang penilai bebas akan dilantik untuk menentukan isu ini dan memutuskan jumlah yang wajib dibayar oleh Kerajaan Persekutuan kepada Sabah.

“Saya memberi jaminan kepada rakyat Sabah bahawa kita tidak akan berhenti untuk mendapatkan hak yang sepatutnya diperoleh mengikut Perjanjian MA63 dan Perlembagaan Persekutuan,” kata Hajiji. Beliau berkomitmen untuk terus memperjuangkan hak Sabah dan memastikan keadilan dilaksanakan bagi negeri ini.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *