Syed Saddiq Di Sabit Bersalah : Tindakan Mahkamah Terhadap Ahli Parlimen Muar

syed saddiq

KEPUTUSAN MAHKAMAH TINGGI

Mahkamah Tinggi di Malaysia telah mengeluarkan keputusan kontroversi hari ini dengan menyabitkan kesalahan keatas Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman. Beliau disabitkan kesalahan atas empat tuduhan bersubahat melakukan pecah amanah, salah guna harta, dan pengubahan wang haram dana Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada). Keputusan ini merupakan tindakan penting dalam dunia perundangan Malaysia yang telah menggemparkan negara.

syed-saddiq

Hakim Datuk Azhar Abdul Hamid membuat keputusan menyebelahi pendakwaan, mengesahkan keraguan munasabah untuk semua pertuduhan yang dihadapi oleh Syed Saddiq. Ini adalah berita besar yang telah lama dinantikan oleh orang ramai, kerana kes ini telah mendapat perhatian sejak awal.

Baca Juga : JHEWANITA Fair 2023: Pintu Kejayaan Usahawan Wanita Sabah

DIDAKWA BERSUBAHAT

Syed Saddiq, yang berusia 31 tahun, didakwa bersubahat dengan bekas Penolong Bendahari Armada, Rafiq Hakim Razali, dalam skandal dana Armada yang melibatkan jumlah besar, iaitu RM1 juta. Pecah amanah ini dilaporkan berlaku di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2 pada 6 Mac 2020. Sesuai dengan Seksyen 406 Kanun Keseksaan Malaysia, hukuman maksimum yang boleh dikenakan adalah penjara selama 10 tahun berserta sebatan. Selain itu, denda juga dikenakan sekiranya terbukti bersalah.

Walaupun keputusan ini memerlukan hujahan mitigasi dari kedua-dua pihak, iaitu pendakwaan dan pembelaan. Namun perkara ini pasti akan mempunyai kesan mendalam terhadap bidang politik Malaysia. Selain itu, ia juga akan mempengaruhi masa depan Syed Saddiq sebagai seorang ahli parlimen muda yang cukup berpengaruh.

KEPUTUSAN MAHKAMAH

Menurut keputusan mahkamah, Syed Saddiq dihukum penjara selama tujuh tahun, dan dikenakan denda sejumlah RM10 juta. Tambahan pula, beliau akan menjalani sebatan dua kali sebagai sebahagian daripada hukuman.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Azhar Abdul Hamid, telah memutuskan bahawa Presiden MUDA terbabit akan menjalani hukuman penjara selama empat tahun sekiranya beliau tidak mampu membayar denda yang dikenakan.

Walau bagaimanapun, hakim telah membenarkan permohonan Syed Saddiq untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu proses rayuan, dan telah menetapkan syarat jaminan agar dikuatkuasakan.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *