Menyingkap Kehangatan Pilihanraya Indonesia 2024

pilihanraya indonesia 2024


LUAR NEGARA, JAKARTA : Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU) Indonesia telah mengesahkan Anies Baswedan, Ganjar Pranowo, dan Prabowo Subianto sebagai calon Pilihan Raya Presiden. Pilihanraya Indonesia 2024 ataupun PEMILU Indonesia 2024 bakal berlangsung pada 14 Februari 2024. Pendaftaran rasmi calon presiden dan naib presiden telah disempurnakan pada November lepas. Suruhanjaya memastikan mereka mematuhi keperluan yang telah ditetapkan untuk pilihan raya akan datang.

Menurut Pesuruhjaya Idham Holik, proses pengesahan ini dilakukan bagi memastikan kesemua calon Pilihanraya Indonesia 2024 memenuhi syarat yang telah ditetapkan. Pesuruhjaya juga mengesahkan beberapa gandingan calon yang meliputi Anies-Muhaimin Iskandar, Ganjar-Mahfud MD, dan Prabowo Subianto-Gibran Rakabuming Raka.

pilihanraya indonesia 2024

Muhaimin Iskandar, juga dikenali sebagai Cak Imin, ialah presiden Parti Kebangkitan Negara (PKB). Manakala Mahfud MD memegang jawatan Menteri Koordinator bagi Hal Ehwal Politik, Perundangan dan Keselamatan. Sementara itu, Gibran Rakabuming Raka, yang berusia 36 tahun, merupakan anak sulung kepada Presiden Joko Widodo dan merupakan datuk bandar Solo di Jawa Tengah.

Gandingan calon yang dicalonkan oleh beberapa parti politik besar menampilkan Anies-Muhaimin Iskandar, Ganjar-Mahfud MD, dan Prabowo-Gibran. Kesemua mereka telah mendapat pencalonan daripada beberapa parti politik utama.

Pada sisi jumlah pengundi, KPU melaporkan peningkatan jumlah pengundi berdaftar melebihi 204 juta. Jumlah ini merupakan peningkatan sebanyak 12 juta pengundi berbanding pilihan raya sebelumnya pada tahun 2019.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Menurut tinjauan terkini oleh Indikator Politik Indonesia yang dikeluarkan pada 23 hingga 24 Disember, gandingan Prabowo-Gibran berada di hadapan dengan 46.7 peratus undi. Ganjar Pranowo, bekas gabenor Jawa Tengah, merupakan lawan terdekatnya dengan sokongan sebanyak 24.5 peratus undi. Manakala Anies Baswedan mendapat sokongan 21 peratus daripada peserta tinjauan.

Pilihan Raya Presiden Indonesia 2024 menjanjikan pertandingan sengit antara calon yang kukuh dari pelbagai latar belakang politik, menarik minat dan perhatian rakyat Indonesia secara meluas.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *