Pendekatan Inovatif Sarawak Melalui Dasar Pendidikan Tinggi Percuma 2026

pendidikan tinggi percuma


SARAWAK : Pelan pendidikan tinggi percuma yang bakal diperkenalkan di Sarawak pada 2026. Hal ini menandakan satu langkah maju tanpa memberi tekanan kepada pembangunan sektor-sektor lain atau menimbulkan keperluan peningkatan cukai.

Datuk Dr. Annuar Rapaee, Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Sarawak, menggariskan bahawa dasar ini dapat dikekalkan melalui model kewangan yang mantap. Model ini telah terbukti berkesan dalam tempoh sebelum ini.

pendidikan tinggi percuma

Menurut beliau, kestabilan model kewangan yang diterapkan oleh kerajaan negeri Sarawak sebelum ini adalah penyokong utama bagi pelaksanaan dasar ini. Beliau menambah bahawa pencapaian pendapatan yang meningkat bagi Sarawak sepanjang beberapa tahun lalu menjadi bukti kukuh bagi kebolehan negeri ini untuk meneruskan inisiatif pendidikan percuma ini.

“Kami yakin pendapatan akan terus meningkat. Pada tahun 2023, Sarawak mencatatkan pendapatan sebanyak RM13.1 bilion. Juga, keluaran Dalam Negara Kasar dijangka meningkat,” katanya semasa ditemui menerusi sesi wawancara melalui aplikasi Zoom.

Sebelum ini, Dr. Annuar meramalkan bahawa lebih kurang 25,000 pelajar di Sarawak akan mendapat manfaat daripada dasar pendidikan tinggi percuma ini.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Langkah ke hadapan ini disokong oleh Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg, yang sebelum ini menyatakan bahawa pendidikan percuma di universiti dan institusi pengajian tinggi yang dimiliki oleh Kerajaan Sarawak akan dilaksanakan bagi anak-anak tempatan pada 2026.

Abang Johari menegaskan bahawa peningkatan pendapatan tahunan bagi Sarawak sejak 2020 memberi keyakinan yang tinggi bagi jangkaan pelaksanaan dasar ini. Ini menandakan komitmen kerajaan negeri untuk melahirkan generasi muda yang terlatih tanpa menanggung tekanan kewangan yang berlebihan.

Sumber : Berita Harian

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *