Tragedi Kebakaran Di Inanam: Wanita Lumpuh Rentung,12 Rumah Musnah

kebakaran di inanam

KOTA KINABALU : Seorang wanita berusia kira-kira 50 tahun telah ditemui rentung dalam kebakaran yang melibatkan 12 rumah di Kalansanan, Inanam, Kota Kinabalu malam sebelum ini. Dalam insiden yang berlaku kira-kira jam 11 malam, pasukan bomba dan penyelamat segera bertindak setelah kebakaran dikawal.

kebakaran di inanam

Menurut Ketua Zon Kota Kinabalu dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah, Penguasa Kanan Bomba Misran Bisara, panggilan kecemasan kebakaran di Inanam diterima pada jam 11.10 malam. Seramai 31 pegawai dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lintas serta Kota Kinabalu telah dikerahkan ke tempat kejadian.

Api berjaya dikawal kira-kira jam 1.16 pagi, tetapi wanita berusia 50 tahun telah ditemui rentung. Selain itu, tiga orang tercedera akibat kebakaran itu. Selain itu, seorang wanita berusia antara 16 hingga 20 tahun mengalami kecederaan melecur. Tambahan pula, terdapat seorang wanita mengandung berusia 23 tahun pengsan.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Mangsa-mangsa kecederaan telah dikejarkan ke hospital untuk rawatan lanjut. Kebakaran tersebut juga mengakibatkan musnahnya 12 rumah yang didiami oleh 14 keluarga.

Pihak berkuasa masih menjalankan siasatan bagi menentukan punca kejadian serta menilai jumlah kerugian yang dialami mangsa. Pengarah Penguatkuasa dari Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Abdul Mukti Muchlish, mengumumkan bahawa semua mangsa kebakaran akan ditempatkan di Dewan Serbaguna Likas bagi tujuan bantuan.

Sumber : Berita Harian

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *