Kemeriahan Kesukarelawanan Belia: Penghuni Warga Tua Air Panas Sambut Tahun Baharu Cina


TAWAU – Suasana ceria menyusup dalam kehidupan penghuni Rumah Warga Tua Air Panas di Tawau sempena sambutan Tahun Baharu Cina yang diadakan dengan penuh kehangatan. Program ini telah menjadi cahaya terang bagi mereka yang mungkin sering tercicir dalam gembira perayaan.

Program ini turut mendapat sokongan daripada YB Datuk Nizam Abu Bakar Titingan, ADUN Apas. Beliau hadir bagi merasmikan acara tersebut sebagai tanda sokongan kepada usaha kebajikan dan kesukarelawanan belia.

tahun baharu cina

YB Datuk Nizam, ketika diwawancara oleh media, menyatakan bahawa program ini bukan hanya sekadar sambutan Tahun Baharu Cina biasa, tetapi merupakan satu usaha yang sangat bermakna untuk meraikan dan memberi kasih sayang kepada penghuni warga tua.

Belia Tawau turut menyuarakan rasa kemeriahan dan kegembiraan mereka dalam menyambut Tahun Baharu Cina bersama-sama golongan yang mungkin kurang diberi perhatian, seperti penghuni warga tua. Usaha ini dilihat sebagai contoh yang baik, terutama dalam menyemarakkan semangat kesukarelawanan dan menggalakkan penglibatan belia dalam aktiviti kebajikan.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Memberikan contoh terbaik kepada NGO dan persatuan di Sabah

Menurut YB Datuk Nizam, “Program ini memberikan contoh terbaik kepada NGO dan persatuan di Sabah, khasnya golongan belia. Hal ini berkaitan tentang kepentingan melibatkan diri dalam usaha kebajikan. Kesukarelawanan belia mampu menyinari kehidupan mereka yang kurang bernasib baik dan memberi mereka peluang untuk merasai kegembiraan perayaan seperti kita semua.”

tahun baharu cina

Pengerusi Persatuan Jalinan Kasih Harapan Rakyat Sabah, Sammi Liew Sam Yi, menyatakan bahawa sambutan perayaan Tahun Baharu Cina telah menjadi tradisi tahunan. Belia diingatkan untuk bersyukur atas nikmat yang mereka miliki. Selain itu memberi panduan untuk belajar menyantuni golongan warga tua yang memerlukan lebih banyak perhatian dan kasih sayang.

Program ini membuktikan bahawa melibatkan belia dalam aktiviti kesukarelawanan memberi manfaat kepada komuniti. Terutama kepada yang memerlukan serta membentuk generasi muda yang prihatin terhadap keperluan sosial. Semua pihak berharap agar usaha ini memberi inspirasi kepada golongan belia di seluruh negeri untuk turut serta dalam kegiatan kebajikan. Selanjutnya menjadikan kesukarelawanan sebagai gaya hidup yang diteruskan dari tahun ke tahun.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *