Tun Abdul Taib Mahmud: Tokoh Negarawan Meninggal Dunia

taib mahmud


SARAWAK – Bekas Yang di-Pertua Negeri dan Ketua Menteri Sarawak yang paling lama berkhidmat, Tun Abdul Taib Mahmud, telah meninggalkan kita pagi ini di Kuala Lumpur. Beliau menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 4.28 pagi di Cardiac Vascular Sentral Kuala Lumpur (CVSKL).

Jenazah Allahyarham dijangka tiba di Lapangan Terbang Kuching, Sarawak, pada 3.30 petang. Jenazah akan dibawa pulang ke kediamannya di Demak Jaya, Sarawak, bagi memberikan penghormatan terakhir. Upacara penghormatan juga dijadualkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak esok, sebelum proses pengebumian di Tanah Perkuburan Demak, setelah solat Zuhur.

Baca Juga : Cungkil Bakat Melalu Sukan Futsal

Sebagai tanda berkabung, bendera Sarawak dan Ibu Pertiwi dikibar separuh tiang di seluruh premis. Inisiatif ini diambil mengikut arahan Setiausaha Kerajaan Sarawak, Datuk Amar Mohamad Abu Bakar Marzuki pagi tadi. Kesemua bendera, termasuk yang terkenal di Dataran Ibu Pertiwi bersebelahan Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, juga turut diturunkan sebagai penghormatan terakhir kepada Allahyarham.

Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib bin Mahmud adalah ahli politik Malaysia yang memberikan khidmat cemerlang sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak yang ketujuh dari tahun 2014 hingga 2024. Sebelum itu, beliau telah menjadi Ketua Menteri Sarawak keempat dari tahun 1981 hingga 2014. Selain itu, beliau juga pernah menjadi Menteri Kewangan dan Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber Negeri. Tun Taib juga dikenali sebagai bekas Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), parti yang merupakan anggota Gabungan Parti Sarawak. Beliau berketurunan Melanau.

Sumbangan dan kepimpinan Tun Abdul Taib Mahmud di dalam bidang politik, ekonomi, dan sosial Sarawak akan dikenang. Ini merupakan salah satu warisan terpenting dalam sejarah negeri ini. Semangat dan dedikasinya untuk kemajuan Sarawak menjadi panduan untuk generasi akan datang. Seluruh rakyat Malaysia berkongsi dalam duka yang mendalam, dan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham.

Ikuti perkembangan Daerah Tawau, Sabah melalui laman Facebook kami di Tawaukini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *